Εκτύπωση

Mourvèdre

Ισπανικής προέλευσης ποικιλία, με κύρια κέντρα καλλιέργειας τις περιοχές κοντά στις πόλεις Murviedro (Βαλέντσια) και Matarό (Καταλωνία), όπου κατά μια άποψη μεταφέρθηκε από τους Φοίνικες τον 5ο αιώνα π.Χ.
Αυτό πιθανόν εξηγεί τις ομοιότητες της ποικιλίας με την ελληνική ποικιλία Σκυλοπνίχτης. Άλλωστε, η ποικιλία είναι γνωστή και ως estrangle-chien («dog-strangler»), δηλαδή σκυλοπνίκτης, εξαιτίας της τραχιάς, τανινούχου γεύσης της.
Είναι γνωστή και ως Monastell, Monastrell (Ισπανία), Matarό (Αυστραλία, Καλιφόρνια), Negron, Trinchiera (Γαλλία).
Υπάρχει μεγάλος ακόμη αριθμός συνωνύμων που οφείλονται στους ιδιαίτερους χαρακτήρες του χρώματος της σταφυλής (Mourvede, Mourvedon, Mourves), της ορθόκλαδης βλάστησης (Buona vise, Tire droit) και της πλούσιας ανθηρότητας των ραγών.
Έρευνες (Stavrakaki και Biniari 2008) με τη χρήση μοριακών μεθόδων έδειξαν ότι οι διάφοροι τύποι της ελληνικής ποικιλίας Σκυλοπνίχτης (ερυθρός, λευκός) έχουν σχετικά χαμηλό βαθμό γενετικής ομοιότητας τόσο μεταξύ τους (Ι = 0,78) όσο και με τη Mourvèdre (Ι = 0,75).
Στη Γαλλία (Προβηγκία) έχει εισαχθεί από τον 16ο αιώνα όπου κυριαρχούσε μέχρι την εισβολή της φυλλοξήρας (1865).
Καλλιεργείται στην Ισπανία (740.000 στρ. περίπου), τη Γαλλία (73.000 στρ.) και σε μικρές εκτάσεις στις άλλες αμπελουργικές χώρες.
Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της επιτρέπεται στα αμπελουργικά διαμερίσματα της Δωδεκανήσου και της Θράκης και τους νομούς Αργολίδας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Χαλκιδικής και Ηρακλείου.