ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΝΕΔ
“Οίνος και Υγεία”
Νέους δρόμους για την αξιοποίηση της αμπελοοινικής παραγωγής ─ ορισμένων τουλάχιστον περιοχών ─ ανοίγουν οι πέντε επιστημονικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «ΟΙΝΟΣ και ΥΓΕΙΑ».
Οι έρευνες αυτές διεξήχθησαν από εγνωσμένης αξίας Πανεπιστημιακές ομάδες, δίνοντας πειραματικά και κλινικά στοιχεία για την εκπόνηση 5 διατριβών. Τα ερευνητικά αυτά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Inernational Journal of Molecular Medicine…. ) καταδεικνύοντας την ευεργετική επίδραση των πολυφαινολών στην ανθρώπινη υγεία.
Επικεφαλείς των ομάδων, κορυφαίων πανεπιστημίων της Ελλάδας ήταν:
- Σέρκο Χαρουτουνιάν (Kαθηγητής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών),
- Δημήτριος Κουρέτας (Aν. Kαθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και
- Λέανδρος Σκαλτσούνης (Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών)
Ειδικότερα, από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα πολυφαινολικά εκχυλίσματα από ερυθρούς και λευκούς οίνους:
- Διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις,
- Επιδεικνύουν σημαντική αντιμεταλλαξιογόνο δράση έναντι των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από οξειδωτικούς παράγοντες
- Αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου τοποϊσομεράση Ι, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη δράση σε καρκινικά κύτταρα (ουσιαστικά οι δυο παραπάνω δράσεις επιβεβαιώνουν τη χημειοπροστατευτική τους δράση κατά της καρκινογενεσης)
- Αναστέλλουν την επαγόμενη από το όζον οξείδωση της πρωτεΐνης SP-A, ενός επιφανειοδραστικού παράγοντα του πνεύμονα, επιδεικνύοντας έτσι προστατευτική δράση στους πνεύμονες έναντι των δυσμενών επιδράσεων των ρυπαντών της ατμόσφαιρας.
- Τέλος, η ευεργετική επίδραση των πολυφαινολών που περιέχονται στους ερυθρούς οίνους μελετήθηκε σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι η λήψη εκχυλίσματος από κόκκινα σταφύλια βελτίωσε την ενδοθηλιακή λειτουργία (αγγειοδιαστολή) σε ασθενείς (η σχετική κλινική έρευνα έγινε στο Αττικό Νοσοκομείο από την ομάδα του Καθηγητή Δημ. Κρεμαστινού).
Για τις ευεργετικές επιδράσεις του οίνου υπάρχει μακρά ιστορική παράδοση από την αρχαιότητα ακόμη, η οποία ωστόσο ανακόπηκε λόγω της ποτοαπαγόρευσης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Η ΚΕΟΣΟΕ η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα θεωρεί ότι μετά την επιστημονική τεκμηρίωση των θετικών επιδράσεων του κρασιού η πολιτεία και ο κλάδος θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά αφενός τη θέση κρασιού στην διατροφική καθημερινότητα και αφετέρου να διεκδικήσουν την εξαίρεσή του από το πλαίσιο των αλκοολούχων.Παράλληλα θα πρέπει να αναδειχθεί το πλούσιο πολυφαινολικό περιεχόμενο των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου που οδηγεί στην παραγωγή οίνων με εξαιρετικά βιολογικά χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην εκπόνηση των μελετών συμμετείχαν 7 συνεταιριστικές οργανώσεις – μέλη της ΚΕΟΣΟΕ και συγκεκριμένα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Σαντορίνης, Σητείας, Πεζών, οι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί Τυρνάβου και Σάμου, η ΚΑΪΡ ΑΕ (Ρόδος) και η ΙΝΟ ΑΕ (Θήβα), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Φαρμακευτική Σχολή, Αττικό Νοσοκομείο), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (εργαστήριο Χημείας), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (τμήμα Βιοχημείας), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Δημοσιεύσεις σ' ξένα επιστημονικά περιοδικά
- Food Research International (περισσότερα...)
- Acricultural and Food Chemistry -1 (περισσότερα...)
- Acricultural and Food Chemistry -2 (περισσότερα...)
ΓEΩΠONIKO ΠANEΠIΣTHMIO
- Eισαγωγή (περισσότερα...)
- Διδακτορική διατριβή για την ανίχνευση και προσδιορισμό βιολογικά δραστικών ενώσεων σε ελληνικούς οίνους και αντίστοιχες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου (VITIS VINIFERA) - Διερεύνηση του ρόλου τους ως χημειοπροστατευτικών παραγόντων. (περισσότερα...)
- Διδακτορική διατριβή για την μελέτη προϊόντων της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποίησης - Προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών και αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής δράσης. (περισσότερα...)
- Παρουσίαση παραλαβής σταφυλιών. (περισσότερα...)
- Παρουσίαση μελέτης πτητικών συστατικών ελληνικών οίνων και αποσταγμάτων - Παραγωγή βιολειτουργικών οίνων με βάση φυτά του γένους Sideritis. (περισσότερα...)
- Παρουσίαση μελέτης προϊόντων της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποίησης - Προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών και αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής δράσης. (περισσότερα...)
MOYΣEIO ΦYΣIKHΣ IΣTOPIAΣ ΓOYΛANΔPH
- Παρουσίαση (περισσότερα...)
ΠANEΠIΣTHMIO ΘEΣΣAΛIAΣ
- Eισαγωγή (περισσότερα...)
- Περίληψη έρευνας (περισσότερα...)
- Διδακτορική διατριβή μελέτης Πτητικών Συστατικών Ελληνικών Οίνων & Αποσταγμάτων – Παραγωγή Βιολειτουργικών Οίνων με Βάση Φυτά του Γένους Sideritis (περισσότερα...)
- Παρουσίαση μελέτης βιολογικής δράσης σε ουσίες που περιέχονται σε εκχυλίσματα από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών (περισσότερα...)
- Παρουσίαση μελέτης βιολογικών ιδιοτήτων σε εκχυλίσματα και φυτικές πολυφαινόλες από ελληνικές ποικιλίες αμπέλου (vitis vinifera) (περισσότερα...)
- Παρουσίαση μελέτης της χημειοπροστατευτικής δράσης φαινολικών ουσιών σε in vitro κυτταρικά συστήματα (περισσότερα...)
ΠANEΠIΣTHMIO AΘHNΩN
- Eισαγωγή (περισσότερα...)
- Περίληψη (περισσότερα...)
- Διδακτορική διατριβή μελέτης της χημικής σύστασης και διερεύνησης του βιολογικού ρόλου των δραστικών συστατικών των υποπροϊόντων οινοποίησης - Φυτοχημική μελέτη των φυτών Polygonum maritimum και Dorycnium pentaphyllum subsp. herbaceum (περισσότερα...)
- Διδακτορική διατριβή μελέτης βιολογικών ιδιοτήτων σε εκχυλίσματα και φυτικές πολυφαινόλες από ελληνικές ποικιλίες αμπέλου (vitis vinifera) (περισσότερα...)
- Παρουσίαση μελέτης φαρμακολογικής αξιολόγησης της επίδρασης ελληνικών οινοποιητικών προϊόντων στο καρδιαγγειακό σύστημα ασθενών με στεφανιαία νόσο. (περισσότερα...)
- Παρουσίαση μελέτης απομόνωσης προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και παρασκευή εκχυλισμάτων από τα υποπροϊόντα της οινοποίησης. (περισσότερα...)