9 Απριλίου 2014
Επιστημονικές δημοσιεύσεις για το αμπέλι και το κρασί: η Γαλλία ξεπεράστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και την Ιταλία
Αν και η ποσότητα δεν είναι ένδειξη πάντα της ποιότητας, οι δημοσιεύσεις εξακολουθούν στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας να αποτελούν δείκτη των επενδύσεων για την ανάπτυξη μιας επιστήμης.
Έτσι, η πρόσφατη βιβλιομετρική ανάλυση των επιστημονικών δημοσιεύσεων για το αμπέλι και το κρασί μεταξύ του 2008 και του 2012 (μέσω του Web of Science) αποτελεί μια πραγματικότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Η μελέτη διενεργήθηκε από τον ερευνητή Dominique Fournier (SupAgro) και εξέτασε 14.380 άρθρα που δημοσιεύτηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, στη βάση της δυναμικής της έρευνας για το κρασί στον κόσμο (+9,8% έρευνες της περιόδου 2011-2012 σε σύγκριση με το 2008-2009). Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών, τα επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν για το αμπέλι και το κρασί προέρχονταν κατά 20% από την Βόρεια Αμερική (οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημοσιεύσει 2.715 άρθρα και 327 ο Καναδάς). Οι επόμενες δημοσιεύσεις λίγο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούν την Ισπανία (1946), την Ιταλία (1540) και τη Γαλλία (1187).
Δημοσιεύσεις πλέον γίνονται και από τους κινέζους (970, +67% από το 1999 έως το 2008). Η υπεροχή της αμερικανικών δημοσιεύσεων οφείλεται στη γλώσσα (93,5% των προσδιορισμένων εκδόσεων ήταν στα αγγλικά, ενώ στα γαλλικά 0,5%).