Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Ιουνίου 2018

170.000 στρέμματα αμπελιών χτύπησε το χαλάζι στο Bordeaux και το Cognac


Τοπίο της ερήμωσης στους αμπελώνες του Κονιάκ μετά το χτύπημα του χαλαζιού.

"Με μια μόνο καταιγίδα, περισσότερα από 100.000 στρέμματα καταστράφηκαν στο Μπορντό και το Κονιάκ. Το σενάριο επαναλαμβάνεται ίδιο με το 2013!" αναφέρει ο Bernard Farges, πρόεδρος του AOC Bordeaux. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της 28ης Μαΐου της Ομοσπονδίας των μεγάλων κρασιών του Bordeaux, επλήγησαν 71.000 στρέμματα από τα οποία 34.000 στρέμματα καταστράφηκαν περισσότερο από 80%. Δύο χαλαζοπτώσεις έπληξαν τη Gironde και την Charente στις 26 Μαΐου 2018, πιο καταστροφική ήταν η χαλαζόπτωση που έπληξε τα αμπέλια του Médoc (12.000 στρέμματα). Για τους αμπελώνες είναι σημαντικό αναμφίβολα αυτό που τονίζουν αμπελοκαλλιεργητές. "Δεν είναι πλέον τοπικά γεγονότα. Οι ανησυχίες των αμπελουργών προέρχονται από την έκταση της ζημιάς", αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου της FranceAgriMer. Η κολοσσιαία ζημιά προκάλεσε έκπληξη στους οινοπαραγωγούς, στο βαθμό που ορισμένοι αρνήθηκαν να μιλήσουν, ενώ οι συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές έστειλαν μηνύματα υποστήριξης στα κοινωνικά δίκτυα.

Στο Cognac, επίσης χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Καταστράφηκαν τρεις βασικές περιοχές: το νότιο μισό του Charente Maritime, του Borderie και του Rouillac. Συνολικά, 35.000 στρέμματα καταστράφηκαν περισσότερο από 80%. "Το χαλάζι έπεσε σε περιοχές που είχαν επιβιώσει επί 40 χρόνια", αναφέρει ο Alexandre Imbert, διευθυντής της Γενικής Ένωσης Οινοπαραγωγών AOC Cognac.

Συνολικά, περισσότερα από 170.000 στρέμματα χτυπήθηκαν από το χαλάζι, δηλαδή μια περιοχή μεγαλύτερη από την περιοχή του Παρισιού.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την μικρή παραγωγή του περασμένου έτους λόγω παγετού που επιδεινώνει την κατάσταση. Για ορισμένες εταιρείες, είναι διπλός κίνδυνος: πάγος πέρυσι, χαλάζι φέτος. Το Cognac πλήττεται για τρία συναπτά έτη από κλιματικούς κινδύνους.

Η μόνη άμυνα είναι η ασφάλιση συγκομιδής που είχαν κάνει οι παραγωγοί, όμως πλέον υπάρχει ζήτημα προμήθειας του εμπορίου.

Το 2018 δείχνει για τις περιοχές αυτές άγριες διαθέσεις και είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά στις μόνιμες πλέον επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.