7 Νοεμβρίου 2011
ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΤΕ ΧΥΜΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ
ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ CCVF ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Η Συνομοσπονδία των Συνεταιριστικών οινοποιείων της Γαλλίας (CCVF) αρχίζει να χαμογελά. Το ισοζύγιο της συγκομιδής του 2011 από 741 συνεταιρισμούς στη χώρα τοποθετεί και πάλι τη Γαλλία μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών. Μετά από πέντε χρόνια που χαρακτηρίζονται από κακές εσοδείες, οι προβλέψεις αυξάνουν την φετεινή παραγωγή σε 50 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ή 11% περισσότερο από ό, τι το 2010. Ο Denis Verdier, πρόεδρος των συνεταιριστικών οινοποιείων της Γαλλίας ανέφερε: «Τα δύσκολα χρόνια από άποψη εσόδων πρέπει να προκαλέσουν μια επανεκκίνηση αναγκαία για τους παραγωγούς». «Οι προκλήσεις του μέλλοντος: Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ έτσι ώστε το κρασί να μην ξεχαστεί στην ευρωπαϊκή συζήτηση , τονίζοντας την συμβολή της προόδου των συνεταιριστικών οινοποιείων σε συνάρτηση με τον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης».
Το θετικό ισοζύγιο οίνου, οφείλεται κυρίως στις κλιματολογικές συνθήκες που ήταν εξαιρετικές σε πολλές αμπελουργικές περιοχές. Η Αλσατία έχει αυξήσει την παραγωγή κατά 35% σε σύγκριση με την εσοδεία του 2010 που ήταν ιδιαίτερα χαμηλή (λόγω των κακών καιρικών συνθηκών κατά την εποχή της ανθοφορίας). Υπάρχει επίσης μια μεγάλη διακύμανση στην Jura (32%), την Champagne (21%) και το Languedoc-Roussillon (21%).
Έναντι αυτών των αυξήσεων, οι προβλέψεις δείχνουν μείωση στην κοιλάδα του Λίγηρα (- 4%) και στην Κορσική (- 2%). Στην πρώτη περίπτωση, λόγω της υγρασίας του καλοκαιριού έχει προκαλέσει ασθένειες και στη δεύτερη λόγω του κύματος καύσωνα που στέγνωσε τα σταφύλια πριν από τη συγκομιδή. Οι αμπελώνες του Μπορντό υπολογίζεται ότι θα αυξήσυν την παραγωγή τους κατά 2% , ενώ η Βουργουνδία που συνδυάζεται με το Beaujolais θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 10%.
Στην Ευρώπη, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζουν μείωση απόδοσης 2% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2010 και 7% σε πέντε χρόνια: Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν μείωση κατά 17 % σε σύγκριση με το 2010, ενώ η Ισπανία 9%. Η χαμηλή συγκομιδή στην Ιταλία οφείλεται κυρίως στην εκρίζωση, η οποία εκτιμάται στα 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, και την πράσινη συγκομιδή στη Σικελία.
Άλλες χώρες, ωστόσο, προβλέπουν σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγή τους: + 169% στη Σλοβακία, στην Τσεχική Δημοκρατία + 95%, έως και 47% στη Ρουμανία, Γερμανία, + 33%.
Αυτά τα εντυπωσιακά αριθμητικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν κυρίως φαινόμενα ανατροπής στις κακές εσοδείες του 2010 αλλά αύξηση του όγκου παραγωγής ιδιαίτερα μέτρια. Στη Γερμανία είναι μια "κανονική σοδειά σε ποσότητα" ενώ στην Ουγγαρία «μια πολύ καλή συγκομιδή» (ακόμα 10% χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών).
Αυτή η συνολική μείωση στην Ευρωπαϊκή συγκομιδή θέτει τη Γαλλία και την μεγάλη παραγωγή της σε μια πιο ευνοϊκή θέση σε συνδυασμό με την κατάσταση των χαμηλών αποθεμάτων. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν αναφέρει η CCVF «ότι η διαθεσιμότητα οίνων μειώνεται περισσότερο από 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Οι χώρες της ΕΕ αυξάνουν τις εξαγωγές στους και οι τιμές ανεβαίνουν στα περισσότερα κράτη μέλη. Εξ ου και η σημασία, δήλωσε ο Denis Verdier του να περιμένει κανείς να πουλήσει και όχι να μπει στον πειρασμό να μειώσει τις τιμές για μεγαλύτερες ποσότητες στις αγορές των χύδην οίνων.