Εκτύπωση
PDF

7 Νοεμβρίου 2012

Νέα ΚΑΠ: Διατήρηση της εξειδικευμένης ΚΟΑ Οίνου, αλλά σύγχυση με τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης μετά το 2014

Θολό τοπίο επικρατεί σχετικά με τη διασύνδεση της νέας ΚΑΠ και της Ενιαίας ΚΟΑ (στην οποία εντάσσεται η ΚΟΑ Οίνου) όσον αφορά τη χρηματοδότηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης των αμπελιών, θέμα άλλωστε που έθεσε η ΚΕΟΣΟΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση των Copa-Cogeca.

Είναι δεδομένο πλέον ότι όλα τα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη συμφωνούν με τη διατήρηση της Ενιαίας ΚΟΑ (στην Ελλάδα υπάρχει ομοφωνία φορέων), διατήρηση που εγγυάται τη χρηματοδότηση των Κρατών Μελών για τον αμπελοοινικό τους τομέα μέσω των Εθνικών Φακέλων. Το θέμα αυτό βαίνει κατ’ ευχήν, αφού ο κίνδυνος της απελευθέρωσης των δικαιωμάτων φύτευσης απομακρύνεται, κίνδυνος που έθετε σε αμφισβήτηση την ειδική ΚΟΑ Οίνου, η οποία θα ενσωματωνόνταν στην νέα ΚΑΠ.

Με τη θέση σε εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η καταβολή Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΔΕΕ) αντικαθίσταται από την καταβολή Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ). Σήμερα τα οινάμπελα λαμβάνουν Ενιαία Ενίσχυση μέσω του Εθνικού Φακέλου του τομέα (43 € / στρέμμα) με συνολικό προϋπολογισμό 16.000.000 €.

Από το 2014 και μετά τα οινάμπελα έχει αποφασισθεί να είναι επιλέξιμα στο νέο καθεστώς των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης. Η ΚΕΟΣΟΕ σε συμφωνία με τα υπόλοιπα οινοπαραγωγά Κράτη Μέλη επιδιώκει η νέα ενίσχυση για τους αμπελουργούς οινοσταφύλων να μην χρηματοδοτείται από τον ελληνικό Εθνικό Φάκελο, ώστε και όλες οι εκτάσεις να είναι επιλέξιμες (σήμερα λαμβάνουν Ενιαία Ενίσχυση περίπου 330.000 στρέμματα, βάσει κριτηρίων), αλλά και ο τομέας να επωφεληθεί το σύνολο του ποσού του Εθνικού Φακέλου υπέρ άλλων μέτρων και κυρίως της αναδιάρθρωσης των αμπελώνων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ήδη και ο CCVF, δηλαδή η τριτοβάθμια οργάνωση των γαλλικών οινοποιητικών συνεταιρισμών της Γαλλίας, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Οινοπαραγωγοί της Γαλλίας.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 300 επισκέπτες συνδεδεμένους