Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Φεβρουαρίου 2013

Ξεκινούν αύριο τα «ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2013»: Έβδομος χρόνος με τη συμμετοχή σημαντικών οινοποιητικών συνεταιρισμών

Το Πανόραμα της αμπελοοινικής Ελλάδας θα παρουσιασθεί φέτος στα «ΔΙΟΝΥΣΙΑ 2013», ενώ η συνεταιριστική παραγωγή θα λάβει μέρος εκπροσωπώντας επτά αμπελουργικές περιοχές (Αμύνταιο – ΕΑΣ Αμυνταίου, Σάμος – ΕΟΣ Σάμου, Νεμέα – ΟΣ Νεμέας, Μεσσηνία – ΟΣ Μεσσηνίας ο Νέστωρ, Σαντορίνη – ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, Πεζά – ΕΑΣ Πεζών και Ρόδος – CAIR ΑΕ).

Τα Διονύσια, η πιο δημοφιλής καταναλωτική έκθεση κρασιού της χώρας, διεξάγεται φέτος για 7η φορά και φιλοξενείται στο Ζάππειο Μέγαρο, 8 – 10 Φεβρουαρίου.

Παρά την κρίση, οι συμμετοχές των οινοποιών έχουν ήδη ξεπεράσει τις 110 και συνεχίζονται, καθώς η προοπτική της άμεσης επαφής με 10.000 «φίλους του κρασιού» λειτουργεί ελκυστικά για τους οινοπαραγωγούς. Μεγάλη καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι πως για πρώτη φορά θα επιτρέπεται η προπώληση (παραγγελία) κρασιών σε τιμές οινοποιείου. Έτσι, οι επισκέπτες, χάρη σε ένα καινοτόμο σύστημα παραγγελιών, σε συνεργασία με την ηλεκτρονική κάβα House of Wine, θα μπορούν να «κλείνουν» σε προνομιακές τιμές κάποια από τα κρασιά που τους άρεσαν, για να τα
παραλάβουν αργότερα στο σπίτι τους δίχως να κουραστούν στο ελάχιστο. Η εν λόγω επιλογή κρίθηκε απαραίτητη εξέλιξη «όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί η κρίση, αλλά και λόγω του ιδιόμορφου συστήματος διανομής που έχουμε, που ουσιαστικά δυσχεραίνει τους πολύ μικρούς παραγωγούς από το να έχουν παρουσία στην Αθήνα», δήλωσε ο οργανωτής της έκθεσης, Ντίνος Στεργίδης. «Με τον τρόπο αυτό, όποιος ερωτευτεί κάποιο από τα κρασιά των Διονυσίων θα έχει ενδεχομένως τη δυνατότητα να το προμηθευτεί και μάλιστα σε προνομιακή τιμή».

Οι επισκέπτες των Διονυσίων θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν σεμινάρια «γευσιγνωσίας», για μάθουν μέσα σε 20’ τις βασικές αρχές της δοκιμής κρασιού, ώστε να απολαύσουν όσα κρασιά θέλουν, δίχως να μεθύσουν. Τα σεμινάρια επιμελούνται εισηγητές από τις
τρεις πιο γνωστές σχολές οινογνωσίας της Αθήνας («WSPC», «Οίνος ο Αγαπητός» και «Genius in Gastronomy») και θα «τρέχουν» κάθε ώρα.

Ο κλάδος του ελληνικού κρασιού γνώρισε πρωτόγνωρη ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας περισσότερα από 600 οινοποιεία που εμφιαλώνουν κρασί. Στα Διονύσια συμμετέχουν τα καλύτερα από αυτά, ενώ κάθε φορά κάνουν την
εμφάνισή τους και καινούργια, που θέτουν για πρώτη φορά την παραγωγή τους στην κρίση του κοινού. Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στη μεταμοντέρνα αυτή εκδοχή της «γιορτής του κρασιού» αποτελεί μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με έλληνες οινοπαραγωγούς και τα κρασιά τους,
από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου. «Στο εξωτερικό τα εμφιαλωμένα μας κρασιά πάνε πολύ καλά. Τα Διονύσια είναι ευκαιρία να τα ανακαλύψουν και οι Έλληνες!», τονίζει ο κ. Στεργίδης.

Το εισιτήριο της έκθεσης κοστίζει 10€, με το αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και ισχύει και για τις 3 ημέρες διεξαγωγής της (Παρασκευή 16:00-22:00, Σάββατο & Κυριακή 11:00-20:00).

Πληροφορίες στο τηλ. 210 766 0560, στην ιστοσελίδα www.dionysia.gr και στο Facebook: http://www.facebook.com/pages/Διονύσια-The-Athens-Wine-Festival

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 574 επισκέπτες συνδεδεμένους