Εκτύπωση
PDF

2 Απριλίου 2013

Χύμα κρασιά – εξαγωγές: μικρή συγκομιδή του 2012 ευνοεί τα εμφιαλωμένα;

Πέρυσι, το χάσμα μεταξύ της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης κρασιών μειώθηκε σε 5,7 εκατ. εκατόλιτρα, σε επίπεδο που βρίσκεται πλησιέστερα προς την ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Σε αυτήν την κατάσταση, η διεθνής αγορά κρασιού είναι φυσικά τεταμένη. Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) υπενθυμίζει ότι η θεωρία του «μειωμένου όγκου διαθέσιμου προς εξαγωγή, ευνοεί τη μείωση του μεριδίου των εξαγωγών για τα χύμα κρασιά». Όμως, στη στατιστική πρακτική, αυτός ο κανόνας δεν επιβεβαιώνεται απαραίτητα, τουλάχιστον δεν συνδέεται άμεσα με τη χαμηλή συγκομιδή το 2012.

Στην Ισπανία, το μερίδιο του χύμα έπεσε στο 51% κατ 'όγκο, κάτω από το 57% το 2011. Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση μετά το peak του 2011. Στην Ιταλία το ποσοστό των χύμα εξαγωγών πέρασε από το 33% στο 31%. Στην πραγματικότητα, το μερίδιο της Ιταλίας σημειώνει μια τάση που επιτείνεται από τη μικρή συγκομιδή το 2012. Εκτός από αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, η παγκόσμια τάση βαίνει προς την αύξηση του μεριδίου των κρασιών που εξάγονται χύμα.

Αυτό παρατηρήθηκε ιδιαίτερα για την περίπτωση της Νότιας Αφρικής, όπου το 63% του όγκου των εξαγωγών είναι χύμα. Σύμφωνα με τον OIV, οι μισές από αυτές τις αποστολές οδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως ένα άλλο πόλο στο Νότο, το 53% των εξαγωγών της Αυστραλίας είναι χύμα. Να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 45% για την Αργεντινή, 43% για τις ΗΠΑ, 37% για τη Χιλή ... Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των χύδην φορτίων συνεχίζει να επιταχύνεται. Πέρα από την οικονομία, η ζήτηση της αγοράς ορίζει την τάση οι οίνοι να συσκευάζονται στους τόπους πώλησης.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 258 επισκέπτες συνδεδεμένους