Εκτύπωση
PDF

26 Σεπτεμβρίου 2013

Αττική: Καθαρό σταφύλι, πλούσια κρασιά, φτωχοί αμπελουργοί

Οι κανονικές κλιματολογικές συνθήκες με εξαίρεση τη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή των Σπάτων και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου, που οδήγησαν σε πρωιμότητα της παραγωγής κατά 10 ημέρες, συνέβαλαν – με συνοδές ευνοϊκές συνθήκες μέχρι τον τρύγο – σε μια καλή και υψηλόβαθμη συγκομιδή.

Οι συνθήκες μετά την άνοιξη που χαρακτηρίστηκαν από το δροσερό καλοκαίρι συνέβαλαν στον πλούτο των αρωμάτων με κανονική οξύτητα, αφού δεν αποικοδομήθηκε το τρυγικό οξύ.

Ο όγκος παραγωγής στην περιοχή του Κορωπίου και της Παιανίας αυξήθηκε σε αντίθεση με αυτή των Σπάτων που μειώθηκε κατά 30% εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και της μειωμένης καρπόδεσης, που παρατηρήθηκε γεγονός που αποδίδεται στην ηλικία του αμπελώνα.

Χαρακτηριστικό της περιοχής κατά τα λεγόμενα των αμπελουργών, είναι το «καθαρό σταφύλι», που παρήχθηκε απαλλαγμένο από ασθένειες. Αν συνυπολογίσει κανείς την οικονομική αδυναμία των αμπελουργών ώστε να προβούν σε λιπάνσεις, μπορεί να υποστηρίξει ότι η παραγωγή της Αττικής είναι άκρως βιολογική αφού οι παρεμβάσεις περιορίζονται μόνο σε θειαφίσματα.

Τα κρασιά της Αττικής φέτος θα χαρακτηρίζονται από το γεμάτο σώμα τους τη γευστική και δροσερή ισορροπία τους αλλά και τα έντονα αρώματά τους.

Οι τιμές διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα, όμως θεωρούνται χαμηλές αν συνεκτιμηθεί και η μικρή απόδοση του Αττικού αμπελώνα.

Όμοιες συνθήκες και ποιότητα παραγωγής και στα Μέγαρα, περιοχή στην όποια σημείο διαφοροποίησης αποτελεί, η μειωμένη συγκομιδή κατά 20% εξαιτίας των περσινών καυσώνων που στρέσαραν και φέτος τα αμπέλια.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 221 επισκέπτες συνδεδεμένους