Εκτύπωση
PDF

30 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΜΕΑ: Επιτέλους μια κανονική και καλή χρονιά τρύγου για την περιοχή

Ο χειμώνας στην περιοχή της Νεμέας ήταν ήπιος, χωρίς όμως πολλές βροχές. Χαρακτηριστικό της Άνοιξης ήταν οι δροσερές νύχτες και οι σχετικά ζεστές μέρες και πάλι όμως έλειψαν οι βροχές. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος δεν είχαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (έλλειψη καύσωνα), ενώ τον Αύγουστο παρατηρήθηκαν ελάχιστες μέρες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως καύσωνας. Γενικά το καλοκαίρι ήταν πιο δροσερό από το περσινό, αλλά με παντελή έλλειψη βροχών. Ενώ οι θερμοκρασίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ιδανικές για την ανάπτυξη της αμπέλου και την ωρίμαση των σταφυλιών (με αποτέλεσμα την καλή συγκέντρωση ανθοκυανών και την καλή ανάπτυξη του χρώματος), η έλλειψη νερού (σε συνδυασμό με το μεγάλο φορτίο ανά πρέμνο που παρατηρήθηκε φέτος) ήταν καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της ωρίμασης με χαρακτηριστικά την ελαφρώς χαμηλότερη ζακχαροπεριεκτικότητα σε σχέση με πέρυσι και την ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα πολυφαινολών (κυρίως τανίνες).

Κατά την διάρκεια του τρύγου δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα από βροχοπτώσεις. Δυο ασθενείς βροχές στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν επηρέασαν την ωρίμαση και την υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθούν ασθένειες, γεγονός που ισχύει και για το προηγούμενο διάστημα.

Ο αναμενόμενος όγκος παραγωγής θα είναι αυξημένος σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά η τελική εκτίμηση διίσταται.

Τέλος οι τιμές φαίνεται να κυμαίνονται στα περσυνό επίπεδο χωρίς μεγάλες αξιόλογες μεταβολές, αν και παραδοσιακά το εμπόριο τις συμπιέζει προς τα κάτω.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 656 επισκέπτες συνδεδεμένους