Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Νοεμβρίου 2013

Γερμανία: H κορυφαία εισαγωγός χώρα κρασιού στον κόσμο

Για τα ελληνικά κρασιά, η Γερμανία είναι αναμφισβήτητα η πρώτη εξαγωγική αγορά σε όγκο (144.620 εκατόλιτρα οίνου εξήχθησαν με κύκλο εργασιών ύψους 27 εκ. ευρώ και μέση τιμή 1,87 € / lt σύμφωνα με την επεξεργασία στατιστικών από την ΚΕΟΣΟΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γαλλίας France Agrimer, η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα εισαγωγής οίνων στον κόσμο, με εισαγωγές που ανέρχονται σε 15,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2012 (-7 % σε σύγκριση με το 2011). Η Γερμανία δεν είναι, λοιπόν, μόνο η χώρα της μπύρας (43% των πωλήσεων στα αλκοολούχα ποτά, έναντι 23% για το κρασί), ακόμη και αν το κρασί γίνεται αντιληπτό ως «ένα εκλεπτυσμένο και ελίτ ποτό» ενώ ο Γερμανός καταναλωτής παραμένει αβοήθητος με την ευρεία γκάμα που του προσφέρεται. Με 102.000 εκτάρια αμπελώνων , η Γερμανία παράγει κατά μέσο όρο 9,5 εκατ. εκατόλιτρα ετησίως (8,4 εκατ. εκατόλιτρα αναμένονται το 2013), εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια εξάγονται. Συνολικά, οι Γερμανοί καταναλωτές καταναλώνουν περίπου 20 εκατ. εκατόλιτρα (24,4 λίτρα κρασί κατά κεφαλήν πέρυσι).

Αναμφίβολα, τα γερμανικά κρασιά κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά κατ 'όγκο, με 41% επί των συνολικών πωλήσεων οίνου, ενώ τα ιταλικά και γαλλικά κρασιά είναι πολύ πίσω (17% και 14%, σύμφωνα με την SymphonyIRI) . Η FranceAgrimer, ωστόσο τονίζει ότι οι γερμανικές εισαγωγές είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένες, στο τρίο Γαλλία - Ιταλία - Ισπανία που αντιπροσωπεύουν το 76% του εισαγόμενου όγκου. Κορυφαίος προμηθευτής κρασιών στη Γερμανία (τόσο σε όγκο όσο και αξία), η Ιταλία αντιμετώπισε μείωση στις γερμανικές εξαγωγές το 2012, -16% (σε 5.840.000 εκατόλιτρα) . Σε αντίθεση τα ισπανικά κρασιά δείχνουν μια μικρή αύξηση της τάξης του 4% (3,1 εκατ. hl), που τους επιτρέπει να εδραιώσουν τον ηγετικό ρόλο τους έναντι των γαλλικών κρασιών (2,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, +1%).
Όσον αφορά την αξία των γερμανικών εισαγωγών αυτή ανήλθε στα 2,4 δισ. το 2012 (ελαφρώς χαμηλότερα). Με € 839 εκατομμύρια, η Ιταλία μπροστά από τη Γαλλία (€ 660 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένης και της σαμπάνιας) και ακολουθεί η Ισπανία (€ 347.000.000). Αν κοιτάξουμε τις μέσες τιμές των εισαγόμενων οίνων, η Γαλλία παίρνει το προβάδισμα (2,54 ευρώ ανά λίτρο), με μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με την Ιταλία και την Ισπανία (αντίστοιχα 1,44 και 1,12 € / λίτρο). Η Ελλάδα πλασάρεται αρκετά ικανοποιητικά με 1,87 € / λίτρο. Με μέση τιμή (1,56 € / lt για τους οίνους που εισάγονται το 2012) , η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας σε μοναδιαία μέση τιμή στον κόσμο (η μέση τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 3 € και 3,52 € στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) . Η τάση αυτή σχετίζεται με τις χύμα τιμές των εισαγωγών στη Γερμανία: 55% κατ 'όγκο και 21% σε αξία το 2012. Επιπλέον, οι χύμα οίνοι από τη Γαλλία εμφανίζουν μια μέση τιμή 70 ευρώ ανά εκατόλιτρο ενώ 53 και 42 € / hl είναι η μέση τιμή για τους ιταλικούς και τους ισπανικούς χύμα οίνους.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 110 επισκέπτες συνδεδεμένους