29 Νοεμβρίου 2013
Στους τιμοκαταλόγους εστίασης ο παραγωγός των κρασιών σε καράφα, ενώ ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει να σερβίρεται από την αρχική συσκευασία ώστε να τη βλέπει
Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 2044/Β/22.8.2013 οι διατάξεις (και συνεπώς ήδη ισχύουν), βάσει των οποίων τα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους
τους όταν διαθέτουν κρασί σε καράφα, την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό.
Οι σχετικές διατάξεις αναφέρονται στο άρθρο 91 της Απόφασης με αριθμό Α2-861 με τίτλο «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Στην ίδια απόφαση και στο άρθρο 95 § 2, δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή εφόσον το ζητήσει να γίνεται παρουσία του, η μετάγγιση της ποσότητας οίνου που παρήγγειλε, ώστε να μπορεί να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης συσκευασίας και συνεπώς (σσ. ΚΕΟΣΟΕ) να ταυτοποιήσει το προϊόν σε σχέση με αυτό που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο.
Η ΚΕΟΣΟΕ εκφράζει και πάλι την ικανοποίησή της για τις διατάξεις αυτές, τις οποίες εδώ και 10 χρόνια είχε υποβάλλει στο ΥΑΑΤ προς θεσμοθέτηση. Είναι γεγονός ότι η σημερινή Διεύθυνση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου και τα στελέχη του τμήματος οίνου συνέβαλλαν καθοριστικά, ώστε να κατασταλεί από εδώ και στο εξής το όργιο παραπληροφόρησης του καταναλωτή, που γίνεται με τη διάθεση οίνων σε καράφα σε τουριστικές και μη περιοχές.
Για να δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ πατήστε εδώ