Εκτύπωση
PDF

4 Δεκεμβρίου 2013

Νόμος 4015/11 … κύριε υπουργέ οι συνεταιρισμοί ωθούνται σε εκτός νόμου πρακτικές

Ακατανόητες εξελίξεις διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν εξαιτίας των ανεφάρμοστων διατάξεων που προβλέπει ο Ν. 4015/11, ειδικά για τις Κεντρικές Συνεταιριστικές Ενώσεις (ΚΕΣΕ) και τις Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΚΑΣΟ) οι οποίες θα πρέπει να μετατραπούν σε Α.Σ. Κλαδικούς ή Α.Ε.Σ.

Κανείς νομικός δεν είναι σε θέση να υποδείξει τη μεθοδολογία μετατροπής σε Α.Σ. Κλαδικούς, αφού η μόνη λύση είναι η μετατροπή δια της συγχωνεύσεως που στην περίπτωση της ΚΕΟΣΟΕ σημαίνει ότι θα έπρεπε να απορροφήσει όλα της τα μέλη (περιουσιακά στοιχεία, χρέη, κλπ.) δημιουργώντας έναν υπερσυνεταιρισμό πανελλαδικής εμβέλειας, ενέργεια τεχνικά και νομικά αδύνατη.

Παράλληλα, ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημερώσει τους συνεταιρισμούς που δεν έχουν μετατραπεί, ότι η νομιμοποίηση των Διοικητικών τους Συμβουλίων λήγει στις 31.12.2013 και από την πλευρά του ΥΑΑΤ ουδεμία πληροφόρηση υπάρχει, όχι μόνο για τυχόν τροπολογίες αλλά και για την ευχέρεια κοινοβουλευτικού χρόνου, εν μέσω εορτών.

Με την πρακτική του τέλους Ιουνίου 2013 όταν εξέπνεε η προηγούμενη παράταση και εν αναμονή νέας παράτασης, τα κεφάλαια των συνεταιρισμών «πάγωσαν» από την Τράπεζα Πειραιώς για αρκετό χρονικό διάστημα.

Σήμερα διερωτάται κανείς για το ποια θα είναι η αντιμετώπιση μιας όμοιας διαδικασίας, όταν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2013 εφόσον δε δοθεί παράταση η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα αναγνωρίζει τα νυν Συμβούλια και θα μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνεταιρισμών.

Η μόνη λύση που διαφαίνεται είναι η ανάληψη σεβαστών ποσών σε μετρητά προκειμένου οι συνεταιρισμοί να έχουν ρευστότητα (εφόσον διαθέτουν μετρητά) και μετά την 31/12/2013.

Η λύση αυτή όμως οδηγεί τους συνεταιρισμούς στη διενέργεια παράτυπων πράξεων σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ και τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, αφού προβλέπουν ότι οι συναλλαγές θα πρέπει να διενεργούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών άνω των 1.500 €.

Αποτέλεσμα … οι συνεταιρισμοί να ωθούνται να κάνουν παραβάσεις και να τους επιβληθούν πρόστιμα.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 270 επισκέπτες συνδεδεμένους