Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Δεκεμβρίου 2013

Η εμπειρία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων με ιταλικά οινοποιεία και φορείς

Ιδιαίτερα σημαντικές εμπειρίες και γνώση αποκόμισε η αποστολή της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ) από την επίσκεψή της στην Βόρεια Ιταλία , 1-14 Δεκεμβρίου 2014.
Η επίσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΣΘΠ και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ευρωπαϊκό τομεακό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης  «Leonardo Da Vinci». Αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε επαγγελματικό επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την 15μελή αποστολή, της οποίας τα έξοδα κάλυψε κατά 100% το παραπάνω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αποτελούσαν μέλη της Διοίκησης, της Διεύθυνσης, του στελεχιακού δυναμικού της ΕΣΘΠ, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων – μέλη της.
Περιλαμβάνονταν  επίσης εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, της εμπορίας τροφίμων και ποτών καθώς και των τομέων του τουρισμού και της εστίασης της Σαντορίνης.  Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης άλλα 12 πρόσωπα συνοδοί, που κάλυψαν με δικά τους χρήματα τη δαπάνη συμμετοχής τους.

Στη διάρκεια της παραμονής της στην Ιταλία η αποστολή επισκέφθηκε οινοποιεία, τυροκομεία, ελαιουργεία και άλλες μονάδες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων και συνομίλησε με πολλούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι ενημερωτικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των επισκέψεων στις Διεπαγγελματικές Ενώσεις της κάθε  περιοχής ,όπου παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι τρόποι και οι μέθοδοι που ακολουθούνται  προκειμένου να διασφαλίζεται τόσο η ποιότητα και η αυθεντικότητα των ντόπιων προϊόντων όσο και η προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα συναντήσεις και επισκέψεις έγιναν:
- Στην περιοχή Μοντεσπερτόλι και συγκεκριμένα στο οινοποιείο Parri με τον
πρόεδρο & τα στελέχη  του «Συνδέσμου των Δρόμων του Κρασιού, του Λαδιού και
Καλού Φαγητού της Τοσκάνης»
- Στη Μοδένα με το «Κονσόρτσιο των Οίνων Lambrusco Di Modena»
- Στην Πάρμα με το «Κονσόρτσιο Prosciutto di Parma»
- Στο Reggio Emmilia με το «Κονσόρτσιο του Parmigiano -  Reggiano»
- Στο Τορίνο στην παγκοσμίου φήμης επιχείρηση «Eataly»
- Στη Bra συνάντηση με το «Slow Food» και επίσκεψη στο «Πανεπιστήμιο
Γαστρονομίας»
- Στο Μιλάνο με το «Touring Club»

Σχετικά με τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα που αποκόμισε η  Ελληνική αποστολή στη γείτονα χώρα ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κος Καφούρος Μάρκος  δήλωσε ότι:

"Η ανάπτυξη  και η πρόοδος μιας περιοχής γίνεται μέσα από την ανάδειξη εκείνων των στοιχείων που προσδιορίζουν  την  ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα της. Τόσο η προστασία όσο και η  προώθηση και η  προβολή των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, ως  στοιχεία ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας του κάθε τόπου, είναι ευθύνη όλων των τοπικών φορέων  και  γίνεται μέσα από συλλογικές και μαζικές προσπάθειες στη βάση ενός οργανωμένου σχεδιασμού. Στον τομέα αυτόν οι γείτονες μας έχουν μακρόχρονη εμπειρία και έχουν καταφέρει να κερδίσουν την  παγκόσμια καταξίωση για τα τοπικά  αγροτικά προϊόντα τους.  Νομίζω ότι στον τομέα αυτόν  μπορούν να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 496 επισκέπτες συνδεδεμένους