Εκτύπωση
PDF

21 Ιανουαρίου 2014

Κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από την Commission για την ιστορικότητα των ΠΟΠ Χάνδακα Candia και ΠΟΠ Malvasia Χάνδακα-Candia δεν αφήνει η Έκθεση της Σταυρούλας Κουράκου

Με μια έκθεση πλήρους ιστορικής τεκμηρίωσης, που συνέταξε η Κα Σταυρούλα Κουράκου Δραγώνα, απήντησε το ΥΑΑΤ στις παρατηρήσεις της DG AGRI σχετικά με την παροχή στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι ΠΟΠ ονομασίες Χάνδακα Candia και Malvasia Χάνδακα-Candia, χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από τη χώρα μας και κατ’ επέκταση η Ελλάδα δικαιούται την χρήση των ανωτέρω ενδείξεων.

Μάλιστα η Commission αναφέρει ότι οι ονομασίες Χάνδακα Candia και Malvasia Χάνδακα-Candia, δεν αντιστοιχούν σε ονομασία συγκεκριμένης περιοχής ή τοποθεσίας και επιπλέον ότι η ποικιλία αμπέλου Malvasia di Candia χρησιμοποιείται και εκτός Ελλάδας (σ.σ. Ιταλία).

Η 12σέλιδη έκθεση παρουσιάζει με πρωτόλειο αποδεικτικό και συνοπτικό τρόπο, ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία, τα οποία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης περί της ιστορικότητας, του τοπωνυμίου Χάνδακα-Candia και του οίνου Malvasia Χάνδακα-Candia ως ενδείξεων που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Εκτός της ιστορικότητας του τοπωνυμίου Χάνδακας Candia η έκθεση συνθέτει την τεκμηριωτική διαδικασία με αναφορές στην ποικιλία αμπέλου malvasia και τον οίνο malvasia, στην ποικιλία αμπέλου Malvasia di Candia στην Ιταλία, σε σύγχρονες επιστημονικές απόψεις, στους Κρητικούς οίνους «λογάδια» στα κρασιά της Κρήτης στους νεότερους χρόνους και στη σύγχρονη εποχή. 

Για να διαβάσετε την έκθεση της κας Σταυρούλας Κουράκου πατήστε ΕΔΩ


Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 172 επισκέπτες συνδεδεμένους