Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Μαΐου 2014

Παγκόσμια ισοζύγιο: το 2013, χρονιά συγκομιδής με ρεκόρ και όχι ελλείμματα

Σύμφωνα με την τελευταίο σημείωμα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), η παγκόσμια παραγωγή κρασιού θα ανερχόταν σε 276 εκατ. εκατόλιτρα το 2013, αυξημένη κατά 8% σε σύγκριση με την μικρή συγκομιδή του 2012. 162.2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου παρήχθησαν μόνο από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, +11% σε σύγκριση με το 2012. O OIV θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή συγκομιδή είναι γενικά κοντά στο "μέσο όρο" ως προς την ποσότητα και οι εμπειρογνώμονες προσθέτουν ότι «αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα μιας συνεπούς ανάπτυξης», που υποστηρίζεται από την αύξηση της συγκομιδής για όλες τις χώρες που παράγουν ( με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Γερμανίας, η οποία παρήγαγε 8,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, -8%). Η μεγαλύτερη αύξηση έχει καταχωρηθεί στην Ισπανία. Ο OIV εκτιμά ότι η Ιβηρική συγκομιδή εκτιμάται στα 42,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου (+37%), αλλά, συμπεριλαμβανομένων των χυμών και των γλευκών, που θα παραχθούν ανέρχεται στα 50.600.000 εκατόλιτρα.

Συμπεριλαμβανομένων των γλευκών σταφυλιών και των χυμών σταφυλιών, η Unione Italiana Vini αναφέρει για την ευρωπαϊκή παραγωγή, ότι θα φθάσει στα 181 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αυξημένη κατά 20% σε σύγκριση με το 2012. Δεν διστάζει να αποκαλέσει το 2013 “ως την πιο άφθονη συγκομιδή της νέας ΚΟΑ”. Το ιταλικό περιοδικό θεωρεί ότι η «μεταρρύθμιση του 2008 είχε στόχο να σταματήσει τα πλεονάσματα, και μετά από τέσσερα επιτυχημένα χρόνια (χάρη στην πριμοδότηση εκρίζωσης), φαίνεται πλέον ότι είναι σε θέση να σταματήσει ένα νέο κύμα υπερπαραγωγής. Η Ιταλία παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνων στον κόσμο (με 45 εκατομμύρια εκατόλιτρα, 2%), η Γαλλία έχει ήδη παραδώσει τη δεύτερη θέση της στην Ισπανία, με 42 εκατ. εκατόλιτρα (+2%). Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ρυθμούς αυξητικούς πολύ πιο έντονους, με τα επίπεδα παραγωγής τους εκρηκτικά, όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες ανέφεραν αύξηση του +47% και +29% σε σύγκριση με το 2012 (με 842.000 και 966.000 προϊόντα hl).

Ο υπόλοιπος κόσμος παρήγε 79,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου το 2013, «μια σημαντική αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το 2012», σημειώνει ο OIV. Η Χιλή κατέγραψε νέο ρεκόρ συγκομιδής (12,8 εκατ. εκατόλιτρα, +2%), όπως και η Νέα Ζηλανδία (2,5 εκατ. εκατόλιτρα, +28%). Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Αφρική έχουν επίσης παράγει αντίστοιχα 22 και 11 εκατ. εκατόλιτρα (ή +7% και +4%). Με 15 εκατ. εκατόλιτρα (+27%), η Αργεντινή θα “επιστρέψει σε μια αντίστοιχη παραγωγή με το δυναμικό της”, ενώ με 12,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η Αυστραλία συνεχίζει την ανάκτηση των μεγεθών της. Σημειώνεται η πτώση σε αυτό το μπουκέτο, της κινέζικης συγκομιδής που μειώθηκε σε 11,7 εκατόλιτρα (-15%).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 456 επισκέπτες συνδεδεμένους