Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Ιουνίου 2014

Τα κρασιά αντιπροσωπεύουν το 8% της παγκόσμιας κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών

Το 38,3% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει αλκοολούχα ποτά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το αλκοόλ και την υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η μελέτη διενεργήθηκε στα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ από το 2010 και παρέχει μια περιεκτική επισκόπηση της παγκόσμιας κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία είναι κατά μέσο όρο 17 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά έτος και ανά καταναλωτή. Τα αλκοολούχα συγκεντρώνουν το ήμισυ (50,1%) της παγκόσμιας κατανάλωσης, που ακολουθείται από την μπύρα (34,8%), ενώ τα κρασιά κατατάσσονται πολύ πίσω με 8% των όγκων. Οι ανισότητες μεταξύ των ηπείρων παραμένουν σημαντικές: η μπύρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης αλκοολούχων στην Αμερική (55%), ενώ τα κρασιά αντιπροσωπεύουν το 26% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αλκοόλ (33% τα οινοπνευματώδη ποτά και 40% οι μπύρες).

Στη Γαλλία, η κατανάλωση κρασιών αντιπροσωπεύει το 56% της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ πάνω από 15 χρόνια, έναντι 80% το 1961. Η μελέτη αυτή συγκρίνει το βάρος κατανάλωσης οίνου των χωρών (είτε είναι παραγωγοί είτε όχι), τα ποσοστά των οποίων κυμάνθηκαν από 66% έως 3% στην Ιταλία και στην Κίνα αντίστοιχα, έως και 60% στην Ουρουγουάη, 55% στην Πορτογαλία , 50% στη Γεωργία, 48% στην Αργεντινή και τη Δανία, 47% στην Ελλάδα, 41% στη Χιλή, 37% στην Αυστραλία, 36% στο Βέλγιο, 34% στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, 28% στη Γερμανία, 20% στην Ισπανία, 17% στις Ηνωμένες Πολιτείες ... Σε ποσοστά, το Ανατολικό Τιμόρ κέρδισε το βραβείο για την υψηλότερη κατανάλωση οίνου με 76%, αλλά λιγότερο από 0,4 λίτρα καθαρής αλκοόλης σε κατανάλωση.

Αν και ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ παραμένει σταθερή στον κόσμο, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της επικεφαλής Δρ Oleg Chestnov πιστεύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, όταν πρόκειται για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του αλκοόλ. Ο ΠΟΥ θέτει στόχο να μειώσει κατά 10% τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ 2010 και 2015. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη της «να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας πληθυσμού με την αύξηση των φόρων για το αλκοόλ, τον περιορισμό στη διαθεσιμότητά του, με αύξηση των ορίων ηλικίας και τη ρύθμιση της εμπορίας των οινοπνευματωδών ποτών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 380 επισκέπτες συνδεδεμένους