Εκτύπωση
PDF

27 Ιουνίου 2014

Δυσαρέσκεια των Copa-Cogeca και CEVI για την εξέλιξη των domain names των ΠΟΠ και ΠΓΕ στο internet

Χωρίς συμφωνία και με ρητές αναφορές σε έλλειψη εμπιστοσύνης κατέληξε η συνεδρίαση της ICANN στο Λονδίνο, από 24 έως 26 Ιουνίου, με θέμα την προστασία των οινικών προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων από προϊόντα απομίμησης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Γεγονός που οδήγησε τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Να θυμίσουμε πως οι δύο οργανώσεις, με κοινή επιστολή τους με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αμπελοκκαλιεργητών CEVI, στις 26 Μαΐου, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεριμνήσει σχετικά εν όψει της ενεργοποίησης από την ICANN (αμερικανική εταιρεία που είναι επιφορτισμένη με τη διάθεση νέων ονομάτων χώρου (domain names) στο διαδίκτυο) των διαδικασιών δηλώσεων νέων ονομάτων που αφορούν γεωργικά προϊόντα για ιδιωτικές εταιρείες (για παράδειγμα ".vin" ή ".wine").

Ο Thomas Montagne, Πρόεδρος της CEVI ανέφερε ότι “οι γεωγραφικές ενδείξεις πρέπει να προστατεύονται παντού και πάντα. Για το λόγο αυτό, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει αποφασιστικά υπέρ τους, στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί ότι η χρήση των ονομάτων αυτών θα δοθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία, χωρίς η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων να είναι σαφώς εγγυημένη”.

Η CEVI και Copa-Cogeca τονίζουν ότι η αύξηση της αξίας των πωλήσεων των οίνων με γεωγραφική ένδειξη υπήρξε σταθερή τα τελευταία χρόνια. Στα πέντε χρόνια 2005/2010 ήταν 9% και υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ (2010). Μέρος του εμπορίου αυτού που ήδη γίνεται μέσω του Διαδικτύου, μια τάση που θα ενταθεί στο μέλλον. Γι αυτό είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων των οίνων στο Διαδίκτυο. Η εισαγωγή των νέων ονομάτων χώρου μπορεί να είναι μια πηγή οικονομικής ανάπτυξης για τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα μόνο για όσο διάστημα ο μελλοντικός ιδιοκτήτης θα εξασφαλίσει τη χρήση των γεωγραφικών ενδείξεων για τον οίνο.

Μετά από παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών και των κυβερνήσεων των κρατών μελών στις 4 Απριλίου, η ICANN έδωσε προθεσμία 60 ημερών σε υποψήφιες εταιρείες και στις οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων έναντι  των domain names με κατάληξη ".vine" και ".wine", όμως στην συνεδρίαση του Λονδίνου δεν βρέθηκε λύση.

Η κατάσταση πλέον παραμένει σε αβεβαιότητα και πλέον Ευρωπαϊκές οργανώσεις οινοπαραγωγών δηλώνουν πως θα προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ των νέων ονομάτων χώρου στο διαδίκτυο.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 214 επισκέπτες συνδεδεμένους