Εκτύπωση
PDF

25 Ιουλίου 2014

Οι γαλλικοί συνεταιρισμοί καινοτομούν για να βοηθήσουν την εγκατάσταση νέων αμπελουργών

"Αύριο, ο αγώνας δεν θα εστιαστεί περισσότεροστην τιμή, αλλά στον έλεγχο των προμηθειών" προέβλεψε ο Serge Papin

(CEO των μεγάλων δικτύων διανομής U) κατά το τεσσαρακοστό δεύτερο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών Οινοποιείων της Γαλλίας (CCVF). Μια μάχη για την τροφοδοσία με πρώτη ύλη που είναι πρόβλημα για ορισμένους γαλλικούς οινοποιητικούς συνεταιρισμούς (ειδικά στην κοιλάδα του Ροδανού). Λαμβάνοντας θέση «σε αυτόν τον αγώνα, ανακοινώνουμε τη βούλησή μας για την εισκόμιση ενός κιλού σταφυλιού», ανέφερε ο αμπελουργός Boris Calmette (Πρόεδρος CCVF) που έχει να κάνει με την ανανέωση των γενεών στα συνεταιριστικά οινοποιεία. Σε πρόσφατη μελέτη (που διεξήχθη σε 62 συνεταιρισμούς) αναφέρεται ότι «το 25% των ερωτηθέντων συνεταιρισμών έχουν απώλεια 10-30% των περιοχών που τρυγούσαν». Για να διορθωθεί αυτή η αναπότρεπτη διάβρωση των μελών τους, οι συνεταιρισμοί ως μοχλός υποστηρίζουν τις επενδύσεις σε πιο κατάλληλες εγκαταστάσεις ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Στο Perpignan, ο Francis Terral ανακοίνωσε (για λογαριασμό της επιτροπής γαιών που συμπροεδρεύει στη CCVF) θα ξεκινήσει το 2015 ένα διαγωνισμό για την επιβράβευση του συνεταιρισμού που εγκαθιστά καινοτόμα σχέδια.

 

Οι συνεταιρισμοί ανταγωνίζονται ήδη με φαντασία για να αντιμετωπίσουν αυτά τα μελλοντικά θέματα, όπωςη Ομοσπονδία αμπελοκαλλιεργητών της Aquitaine,η οποία πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με εταιρεία Αγροτικής Ανάπτυξης που προωθεί συνεργασία συνεταιριστικών οινοποιείων με νέους αμπελουργούς.Στη διάσκεψη αυτή η CCVF επισημοποίησετη συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία SAFER, η οποία θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών στο μέλλον (συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτήσεων).Η εργαλειοθήκη ολοκληρώνεται από το μελλοντικό γεωργικό νομοσχέδιο, το οποίο επικυρώνει το άνοιγμα της γης Γεωργικών ομάδων στα συνεταιριστικά οινοποιεία. Κατόπιν αιτήματος της CCVF, το Ανώτατο Συμβούλιο των Γεωργικών Συνεταιρισμών πέτυχε επίσης τη δυνατότητα απόκτησης γης από τους συνεταιρισμούς.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 292 επισκέπτες συνδεδεμένους