Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Αυγούστου 2014

ΕΛΛΑΔΑ – ΤΡΥΓΟΣ 2014: Όψιμος και όχι απαλλαγμένος από προβλήματα, ο φετινός Τρύγος.

Δεν είναι τυχαίο που η  κάθε χρονιά στο κρασί έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθώς και το ότι η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από την ποιοτική και ποσοτική γενναιοδωρία της.

Φέτος τα πράγματα αλλάζουν για τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, αφού το φετινό καλοκαίρι, δε θύμιζε ελληνικό καλοκαίρι.

Οι θερμοκρασίες, οι βροχοπτώσεις και συνεπώς η υγρασία, καθώς  και οι χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, έβαλαν σε μπελάδες του αμπελοκαλλιεργητές, που υποχρεωθήκαν σε συνεχείς παρεμβάσεις (όχι όλες επιτυχημένες) για να ανασχεθούν τα φαινόμενα του ωιδίου και του περονόσπορου  που έπληξαν αρκετές αμπελουργικές περιοχές.

Τουλάχιστον στην αρχή του τρυγητού (αρχές με μέσα Αυγούστου), αλλά και προς το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου οι καιρικές συνθήκες ισορρόπησαν, ενώ κρίσιμο παράγοντα αποτελεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, που «θα μπουν» στο τρύγο οι μεγάλες αμπελουργικές ζώνες.

Η εικόνα που παρουσιάζει η «αμπελουργική» Ελλάδα σήμερα είναι ανόμοια και αν επιχειρήσει κανείς να κάνει μια μικρή περιγραφή ανά διαμέρισμα, αυτή μέχρι τώρα έχει ως εξής:

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Οψιμότητα παρατηρείται και στις δύο βασικές ζώνες του Αμυνταίου και της Νάουσας με χαρακτηριστικά την διατήρηση του όγκου της παραγωγής στο Αμύνταιο με κάποια προβλήματα ωιδίου,  ωστόσο είναι νωρίς να αξιολογηθεί η πορεία του ξυνόμαυρου μέχρι τον τρύγο του, αν και μέχρι σήμερα οι προοπτικές είναι καλές.

Η Νάουσα όμως φέτος υπέστη ισχυρό πλήγμα από χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα «να χάνει» έως και 45% του παραγωγικού της δυναμικού, γι΄αυτό το λόγο αναμένεται ελαφρά αύξηση των τιμών.

 

ΗΠΕΙΡΟΣ

Με συνεχείς βροχοπτώσεις από το Δεκέμβριο έως και τον Αύγουστο (!!!), αλλά και χαλαζοπτώσεις, είναι ν’  απορεί κανείς φέτος αν θα υπάρξει συγκομιδή έστω και κατά 60% μειωμένη.  Ο τρύγος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από 20 Σεπτεμβρίου και μετά, οπότε υπάρχει «δρόμος» με κύριο παράγοντα  ν΄αποτελούν οι  καιρικές συνθήκες μέχρι τότε.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στην Αγχίαλο δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα φέτος με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ασθένειες και ο τρύγος να ξεκινήσει κανονικά.

Αντίθετα στον Τύρναβο η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 20 – 30% κυρίως λόγω χαλαζοπτώσεων, είναι όψιμη κατά δέκα ημέρες, με τα λευκά σταφύλια να συγκρατούν τον όγκο του και το Μοσχάτο Τυρνάβου (Αμβούργου) να υφίσταται τη μεγαλύτερη μείωση.

Ο τρύγος ξεκίνησε με τα Sauvignon blanc και θα ακολουθήσουν και οι άλλες ξενικές ποικιλίες.

 

ΒΟΙΩΤΙΑ

Στην περιοχή δεν παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.  Ο τρύγος ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου με τις ποικιλίες Μαλαγουζιά , Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot  και Syrah.  To  Σαββατιανό αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε το μεσοδιάστημα μέχρι τότε θα αποτελέσει τον σταθμισμένο παράγοντα, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες.

 

ΑΤΤΙΚΗ – ΕΥΒΟΙΑ

Περισσότερο ισορροπημένη εικόνα παρουσιάζει η Αττική. Μικρή μεν μείωση προβλέπεται στο Κορωπί, Σπάτα, Παιανία, Μέγαρα και με μικρή καθυστέρηση ο τρύγος, όμως η αμπελουργική παραγωγή δεν επλήγη από ασθένειες και η συγκομιδή αναμένεται με καλές προϋποθέσεις.

Στην Ν. Εύβοια οι αμπελώνες επλήγησαν από περονόσπορο και η παραγωγή αναμένεται μειωμένη τουλάχιστον κατά 25%.

Ο τρύγος ξεκίνησε με τις ερυθρές ποικιλίες, που η συγκομιδή τους κρίνεται περισσότερο ικανοποιητική σε σχέση με τον αναμενόμενο του Σαββατιανού.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ

Όψιμος αναμένεται ο τρύγος στη Νεμέα και με αρκετά προβλήματα ασθενειών (κυρίως ωίδιο, αλλά και περονόσπορο). Τις σκηνικό επιδείνωσαν και χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα η περιοχή να αναμένει 40% μικρότερη παραγωγή.

Στην Αχαΐα παρατηρήθηκαν προβλήματα σήψης, ενώ η παραγωγή Μοσχάτου και Μαυροδάφνης αναμένεται μειωμένη κατά 20%.

Η βασική ποικιλία της περιοχής ο Ροδίτης, δεδομένης της εισόδου νέων αμπελώνων αναμένεται να δώσει το συνηθισμένο όγκο παραγωγής.

Και στην Ηλεία αναμένεται μικρότερος όγκος παραγωγής εξ΄ αιτίας του περονόσπορου και χαλαζοπτώσεων που προκάλεσαν σήψη.

Αντίθετα στην περιοχή της Μεσσηνίας αν και η χρονιά είναι όψιμη κατά μια εβδομάδα θεωρείται καλή χρονιά αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές. Ο τρύγος ξεκίνησε με το Sardonnay, θα ακολουθήσουν όλες οι ξενικές ποικιλίες.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στη  Σάμο ο  όγκος παραγωγής αναμένεται μεγαλύτερος από τον περσυνό (λόγω χαλαζοπτώσεων το 2013), ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές, γεγονός που συνετέλεσε στην απουσία ασθενειών και στην πρωιμότητα, αποτελώντας εξαίρεση μζί με τη Ζάκυνθο για όλη την Ελλάδα.

Αντίθεα η παράλογη συμπεριφορά του καιρού αιφνιδίασε τους παραγωγούς στη Λήμνο και η επέλαση του περονόσπορου δημιούργησε απογοητευτική εικόνα στα αμπέλια ειδικά της βιολογικής καλλιέργειας όπου με το χαλκό  ο περονόσπορος δεν αντιμετωπίζεται ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτικά.  Στους βιολογικούς αμπελώνες η μείωση της παραγωγής θα αγγίζει το 50%, ενώ μικρότερη αναμένεται στους συμβατι-κούς.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιφέρει μικρή αύξηση στις τιμές ειδικά των βιολογικά σταφυλιών.

Στην Σαντορίνη αναμένεται δεύτερη συνεχής χρονιά με  μείωση της τάξης του 15% περίπου (πέρυσι η μείωση ανήλθε στο 20%), κάνοντας το περιζήτητο Ασύρτικο πολύτιμο.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ασθενειών, τ΄ αμπέλια θα παράξουν φέτος περίπου 2.000 tn.

Μνεία την φετινή χρονιά πρέπει να γίνει στην πλειοδοσία των τιμών για το Ασύρτικο. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις η τιμή του έφτασε στα 2,50 €/kg, ενώ σε πολλές άλλες πληρώθηκε στα 2 €, τιμές που είναι αστρονομικές  συγκρινόμενες με τις περσι-νές (Μ.Ο. 1,2 €/kg).  Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, αναμένεται αύξηση των τιμών των κρασιών, με υπόνοιες από πολλούς της ανάμειξης άλλων οίνων, ώστε ο καταναλωτής να πληρώσει το προϊόν, σε χαμηλότερες τιμές.

Ανομβρία και ωίδιο οι αιτίες για την πτώση της παραγωγής στην Πάρο (30 – 40%) Ο τρύγος ξεκίνησε κανονικά στις 20 Αυγούστου με την Μονεμβασιά και ακολούθησε η Μανδηλαριά.  Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της μικρής συγκομιδής έγιναν «εισαγωγές» από γειτονικά νησιά.

Προβλήματα δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις του  Μαΐου και του Ιουνίου, δημιουργώντας περονόσπορο στις αμπελουργικές ζώνες της Ρόδου.

Ο τρύγος ξεκίνησε κανονικά με το Αθήρι ενώ αναμένεται καλή ποιότητα, αλλά σίγουρα μειωμένη ποσότητα, λόγω του ότι ο περονόσπορος έπληξε τα βασική ποικιλία του νησιού (Αθήρι).

 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ

Οι βροχοπτώσεις του Μάιου και του Ιουνίου, οι χαμηλές θερμοκρασίες συνέβαλλαν στην κακή καρπόδεση και στην ασθένεια του ωιδίου, που πήρε επιδημικές διαστάσεις σε ορισμένες περιοχές με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 30 – 35% στην Κεφαλονιά .

Το ίδιο τοπίο και στη Λευκάδα όπου ο περονόσπορος και το ωίδιο προσέβαλλαν τους αμπελώνες με αποτέλεσμα οι λευκές ποικιλίες να υποστούν ζημιά κατά 30% και η βασική ερυθρή ποικιλία του νησιού το Βερτζαμί κατά 70%.

Αντίθετα στην Ζάκυνθο οι ποικιλίες Παύλος, Ρομπόλα και Αυγουστιάτης παρουσιάζουν πρωιμότητα κατά μία εβδομάδα (εξαίρεση μαζί με τη Σάμο), ενώ οι ποσότητες αναμένονται σε κανονικά επίπεδα, αν και περιορισμένη εμφάνιση ωιδίου θα τις επηρεάσει.

 

ΚΡΗΤΗ

Κανονική παραγωγή αναμένεται στην Σητεία με τα καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας φυσιολογικής χρονιάς.

Στο Ηράκλειο οι ποικιλίες παρουσιάζουν καλά χαρακτηριστικά δεν παρατηρήθηκαν ασθένειες και ο τρύγος θεωρείται  ομαλός.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Σουλτανίνα για επιτραπέζια χρήση λόγω  δυνατών  νοτιάδων που την κατέστησαν μη εμπορεύσιμη.

Στα Πεζά τέλος, παρατηρείται όμοια εικόνα για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες και η χρονιά είναι όψιμη κατά μια εβδομάδα.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 550 επισκέπτες συνδεδεμένους