Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Μαΐου 2015

Παραδειγματική η ανάπτυξη εξαγωγών της Ιταλίας για την Ισπανία

Η Ιταλία, του χύμα πέρασε στη φιάλη σε 15 χρόνια: αυτή πρέπει να είναι η μελλοντική πορεία της Ισπανίας. Αυτό το αίτημα εμφανίζεται, στην τελευταία έκθεση του Ισπανικού Παρατηρητηρίου Αγοράς Οίνου. Ωστόσο, η Ισπανία έγινε το 2014 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού σε όγκο, διπλάσιο από την Ιταλία. Αλλά ο Ιβηρικός αμπελώνας πέτυχε μικρή νίκη, αν όχι αβέβαιη. Με όγκο εξαγωγών αυξημένο κατά 22% σε σύγκριση με το 2013 τα έσοδα μειωμένα κατά 5% (αντίστοιχα 22.600.000 εκατόλιτρα και € 2.600.000.000), η ισπανική απόδοση είναι πράγματι μικτή. Ειδικά εν όψει των ιταλικών αποτελεσμάτων, με σχεδόν ίδιο όγκο και διπλάσιο κύκλο εργασιών (20,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα σε € 5.100 εκατομμύρια, ή +1,1% και +1,4%). Συνέπεια της ισπανικής άφθονης συγκομιδής το 2013, το μεγαλύτερο μέρος αφορά τους χύμα οίνους που αντιστοιχεί στο 57% των όγκων που εξήχθησαν από την Ισπανία το 2014 (20% της καθαρής αξίας). Για την Ιταλία, το χύμα αντιπροσωπεύει μόνο το 28% του όγκου (8% των πωλήσεων).

Η διαφορά αυτή δεν υπήρχε, σύμφωνα με το OeMV, που υπενθυμίζει ότι το 2000 η Ιταλία και η Ισπανία έστελναν ισοδύναμο μερίδιο σε χύμα κρασιά (λιγότερο από 50% κατ 'όγκο), και είχαν μια μέση τιμή πώλησης εξαγωγών ουσιαστικά ταυτόσημη (141 € / hl). Σύμφωνα με τους ισπανούς αναλυτές, οι αιτίες της τρέχουσας κατάστασης οφείλονται στην ιταλική ανατροπή της γαλλικής ζήτησης για οίνους χύμα προς όφελος της Ισπανίας. Στέλνοντας 3.000.000 εκατόλιτρα χύμα το 2000 στη Γαλλία, η Ιταλία εξάγει σήμερα λιγότερο από 500 000 εκατόλιτρα. Αντίθετα, οι ισπανικές αποστολές τα τελευταία 15 χρόνια έφτασαν από 1.000.000 HL στα 4.000.000 HL χύμα στη Γαλλία (80% των γαλλικών εισαγωγών χύδην).

Παρά την απομάκρυνση από τη γαλλική αγορά, η Ιταλία έχει, ωστόσο, διατηρήσει τα φορτία χύδην στη Γερμανία (3 εκατομμύρια εκατόλιτρα αξίας € 150 εκατομμυρίων). Ο ιταλικός αμπελώνας έχει αναπτύξει κυρίως τις εξαγωγές εμφιαλωμένων προς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά (τρεις βασικοί πελάτες της σε αξία).

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξαγωγική εμπειρία του ισπανικού και του ιταλικού αμπελώνα είναι πολύ διαφορετική, ιδίως όσον αφορά την ωριμότητα. Στα δεκαπέντε χρόνια οι ιταλικές εξαγωγές τελικά σταθεροποιήθηκαν σε αξία και αναπτύχθηκαν ισχνά σε όγκο. Σε αντίθεση, ο ισπανικός αμπελώνας φαίνεται να έχει ανάπτυξη σε όγκο και μόλις και μετά βίας ανάπτυξη σε αξία.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 415 επισκέπτες συνδεδεμένους