Εκτύπωση
PDF

2 Ιουνίου 2015

Δυσμενής εξέλιξη: Δεν εντάσσονται στο μέτρο της αναδιάρθρωσης οι αμπελώνες που θα λάβουν Άδειες Φύτευσης από 1/1/2016

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ μια δυσμενής ρύθμιση προωθείται από την AG Agri της Commission σχετικά με το νέο καθεστώς των Αδειών φύτευσης

που θα ισχύσει στην ΕΕ, συνεπώς και στη χώρα μας από 1/1/2016.

 

Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις τελικά η Commission σκοπεύει να εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες (Guid lines) σχετικά με την δυνατότητα των κατόχων νέων Αδειών Φύτευσης, να εντάξουν τη φύτευση των αμπελώνων τους στο καθεστώς Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων, ώστε να επιδοτηθούν με το κόστος της νέας φύτευσης.

Σύμφωνα με τις απόψεις του υπευθύνου στελέχους της DG Agri κ. Nuno – Miguel Vicente, οι αμπελουργοί που θα λάβουν Άδειες Φύτευσης θα μπορούν να ευεργετηθούν μόνο με το κονδύλι της «Βελτίωσης Τεχνικών Διαχείρισης αμπελώνα», με τα ποσά από 241 € έως 390 € ανάλογα με την περιφέρεια που ανήκουν.

Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται από την ΚΕΟΣΟΕ άκρως δυσμενής, λαμβανομένων υπ΄όψιν των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας αφού:

 Η προπαρασκευή και η φύτευση του αμπελοτεμαχίου θα γίνεται με δαπάνες του παραγωγού

 Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των περισσότερων αμπελουργών οι άδειες φύτευσης θα αποκτηθούν από τους οικονομικά ισχυρούς με αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα να αλλοιωθεί το profil της ελληνικής αμπελουργίας κι οι παραδοσιακοί καλλιεργητές να αποκτήσουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα

 Η ζήτηση για νέες άδειες φύτευσης (που θα ισχύσουν έως το 2030) θα είναι πεπερασμένη εφόσον θα ικανοποιηθούν οι έχοντες διαθέσιμους πόρους για φύτευση, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην μπορεί να αξιοποιήσει ισότιμα το καθεστώς σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει συναγερμό για την ΚΕΟΣΟΕ ή οποία οφείλει να ενεργήσει πρώτα απ’ όλα, σε επίπεδο Βρυξελλών και κυρίως να θέσει το θέμα σε επίπεδο Copa Cogeca, όπου εκτός του ότι θα επιδιώξει αυτή η εξέλιξη ν΄ αντιμετωπισθεί από την Commission σε πολιτικό επίπεδο και όχι κανονιστικό, θα πρέπει να βρει ισχυρούς συμμάχους, που είναι ο ευρωπαϊκός νότος.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΚΕΟΣΟΕ θα συνεργασθεί και με τα στελέχη του υπουργείου, προκειμένου σε υπηρεσιακό επίπεδο να θέσουν μαζί με άλλα Κράτη Μέλη το θέμα στην Διαχειριστική Επιτροπή.

Σε δεύτερο επίπεδο και εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αναγκαία η λύση να επιδιωχθεί σε πολιτικό επίπεδο από τον υπουργό Π.Α.Π.Ε. κ. Ε. Αποστόλου, σε συνεννόηση με τους ομολόγους υπουργούς στην Ε.Ε.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 269 επισκέπτες συνδεδεμένους