Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Οκτωβρίου 2015

Όψιμη και με ποιοτικά χαρακτηριστικά η συγκομιδή στον Τύρναβο

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην αρχή της φετινής άνοιξης δεν καθυστέρησαν την έναρξη της βλαστικής περιόδου,

στη συνέχεια όμως βροχοπτώσεις στην περίοδο της ανθοφορίας, αλλά και συνεχείς βροχοπτώσεις (με χαλαζόπτωση κατά τόπους) τον Ιούνιο, καθυστέρησαν σημαντικά την πορεία των σταφυλιών προς την ωρίμανση. Την περίοδο εκείνη λόγω των συνθηκών που προκάλεσαν οι βροχές ευνοήθηκε η ανάπτυξη του βοτρύτη, ο οποίος όμως αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά σε πρώιμο στάδιο. Το υπόλοιπο καλοκαίρι εξελίχθηκε ομαλότερα χωρίς ακραία φαινόμενα με λίγες βροχοπτώσεις και μικρές θερμές περιόδους, όμως διατηρήθηκε η οψιμότητα, η οποία τελικά χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά ως την οψιμότερη των τελευταίων χρόνων. Ο Σεπτέμβριος μετά το πρώτο δεκαήμερο και κατά την διάρκεια του τρύγου ήταν βροχερός ξεκινώντας με πρωτοφανή και εκτεταμένη χαλαζόπτωση στις 10/9, η οποία οδήγησε σε επίσπευση του τρυγητού μεγάλου μέρους της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου που δεν είχε τρυγηθεί έως τότε, αλλά κυρίως των όψιμων λευκών όπως ο Ροδίτης.

 

Οι πρώιμες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μπαντίκι καθώς και σημαντικό μέρος της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου τρυγήθηκαν με μικρή οψιμότητα και τα χαρακτηριστικά τους ήταν ικανοποιητικά (σακχαρικός τίτλος, οξύτητες, φαινολικά κλπ), στη συνέχεια λόγω του εσπευσμένου τρύγου για την αποφυγή των προσβολών οι ποικιλίες Ροδίτης και Ugni Blanc είχαν χαμηλό σακχαρικό τίτλο και χρειάστηκαν ενίσχυση.

Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν σε γενικές γραμμές κανονικές για τα δεδομένα της περιοχής και επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις μειωμένες αποδόσεις του 2014 συνέπεια του χαλαζιού της περσινής άνοιξης, ενώ οι τιμές σε συνάρτηση με το σακχαρικό τίτλο είχαν μικρή άνοδο από πέρυσι.

Το σχετικά ήπιο καλοκαίρι αλλά και ο εσπευσμένος τρυγητός των λευκών κυρίως, συνέβαλλε σε υψηλότερες οξύτητες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποτελεί ζητούμενο στην περιοχή και προστάτευσε το αρωματικό δυναμικό των ποικιλιών ιδιαίτερα της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για χρονιά που θα δώσει καλής ποιότητας οίνους και ειδικά οίνους που καταναλώνονται νέοι, αυτούς δηλαδή που αποτελούν τον κύριο όγκο των οίνων που παράγονται στην περιοχή.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 665 επισκέπτες συνδεδεμένους