Εκτύπωση
PDF

12 Νοεμβρίου 2015

H Ευρωπαϊκό συγκομιδή έφτασε 171 200 000 εκατόλιτρα (hl), έναντι 166.700.000 το 2014

Η Ευρωπαϊκή συγκομιδή 2015 θα είναι σε «πολύ καλό επίπεδο» μετά από μια εξαιρετική χρονιά την οποία βοήθησε ο καλός καιρός ανέφεραν την Τετάρτη 4, Νοεμβρίου οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της Ευρώπης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

"Φέτος έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τρύγου," δήλωσε ο Thierry Coste, οινοποιός από τη ΝΔ Γαλλία και πρόεδρος της ομάδας "Οίνος" της Copa-Cogeca.

"Είναι σπάνιο να παρατηρηθεί μια χρονιά όπως στην Clemente"

"Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για την αμπελουργία σε όλη την Ευρώπη, με τις υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο, και χωρίς ψύξη στην ωρίμαση», είπε, τονίζοντας ότι ήταν σπάνια μια τέτοια ήπια χρονιά σε ολόκληρη την επικράτεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Ευρωπαϊκή συγκομιδή έφτασε 171 200 000 εκατόλιτρα (hl), έναντι 166.700.000 το 2014.

«Η αύξηση αυτή δεν είναι τεράστια, δεδομένου μάλιστα ότι το περασμένο έτος η συγκομιδή δεν ήταν πολύ σημαντική», είπε ο κ Coste ο οποίος εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένος για την επιστροφή στο μέσο όρο των ετών 2008-2009 έως το 2012.

Η παραγωγή βρίσκεται σε άνοδο, ιδίως για ορισμένες κύριες χώρες παραγωγής όπως η Γαλλία (47,7 MHL) και η Ιταλία, που μόλις ξαναέγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός (50,3 MHL).

«Είχαμε πολύ λίγες ασθένειες", δήλωσε η Ιταλίδα Palma Esposito, αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας "κρασί". "Τον Ιούλιο, τα φαινόμενα ξηρασίας είχαν επιβάλει ένα επίπεδο άρδευσης έκτακτης ανάγκης αλλά προκάλεσαν την αύξηση του κόστους παραγωγής», ανέφερε.

Ορισμένες περιοχές της Ισπανίας επηρεάστηκαν επίσης από έλλειψη νερού που προκάλεσε πτώση παραγωγής κατά 5,3%. "Αλλά η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη, μια από τις καλύτερες ποιότητες σταφυλιών τα τελευταία 15 χρόνια», διαβεβαίωσε ο Ισπανός εκπρόσωπος. Η παραγωγή της χώρας αναμένεται περίπου στα 42 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 173 επισκέπτες συνδεδεμένους