Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Φεβρουαρίου 2016

Αναβάθμιση και μείωση της κατανάλωσης οίνων στις ΗΠΑ

Αδιάλειπτη από το 1994, η αύξηση της κατανάλωσης κρασιού στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει επιβράδυνση στο 2016, που συνδέεται με τις δημογραφικές τάσεις, η τάση αυτή όμως συνοδεύεται από μια ισχυρή τάση κατανάλωσης premium οίνων.

Η μεγαλύτερη αγορά κατανάλωσης κρασιού στον κόσμο, οι ΗΠΑ αποκρυσταλλώνει τις προσδοκίες και τις ελπίδες πολλών επιχειρήσεων οίνου. Το έτος 2015 κλείδωσε, με την εμπορευματοποίηση 53 δισεκατομμυρίων $ κρασιών σε όλα τα δίκτυα κατανάλωσης, σύμφωνα με το Vine Wine Analytics (€ 49 δισεκατομμύρια - 30% εισαγόμενοι οίνοι). Η κατανάλωση αυξάνει περισσότερο σε αξία παρά σε όγκο, δήλωσε ο αναλυτής John Moramarco σε αυτή τη μελέτη, που αναδεικνύει την τάση για κατανάλωση premium κρασιών στις ΗΠΑ. Επίσης τόνισε ότι από τις τρείς κατηγορίες τιμών οι χαμηλές για τα εγχώρια κρασιά έχουν πέσει, ή αυξήθηκαν λιγότερο από 3%, ενώ στις τέσσερις υψηλότερες κλίμακες η αύξηση κυμαίνεται από 11% έως 23%.

Αυτή η αναβάθμιση της γκάμας επιβεβαιώνεται ότι σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Silicon Valley Bank (SVB). Είναι σαφές, ότι τα premium κρασιά κυριαρχούν στην καθημερινότητα και φέρνουν ανάπτυξη στον τομέα αναφέρει ο Rob McWilliam, αντιπρόεδρος του τμήματος κρασιού της SVB. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη μας είναι ότι οι καταναλωτές θα τείνουν περαιτέρω στην κατανάλωση premium οίνων. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η τάση αυτή θα είναι πολύ ορατή για τους οίνους που πωλούνται 10 έως $ 20. Το τμήμα των $ 3-6 θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της μεγάλης μείωσης.

 

Δημογραφικές μεταβολές

Η πτώση της κατανάλωσης στο επίπεδο των χαμηλών τιμών θα είναι αισθητή το 2016, με τη σταδιακή εξαφάνιση των «baby boomers» (ηλικίες 50-67 ετών), σε συνδυασμό με την αδύναμη ανάπτυξη της "Generation X" (38-49 ετών ) και την εξίσου χαμηλή ανάπτυξη της γενιάς των "millenials" (21-37 ετών). Καθόλου ασήμαντη, αυτή η δημογραφική μετατόπιση ενισχύεται από τα γούστα κατανάλωσης premium κρασιών. Τα πάντα λογικά θα οδηγήσουν σε μείωση της συνολικής κατανάλωσης οίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι επιδράσεις των τεσσάρων γενεών στην αγορά οίνου των ΗΠΑ", δήλωσε ο Rob McWilliam.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η γενιά των baby boomers οδήγησε την αύξηση της κατανάλωσης κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δημογραφικά, είναι οι πρώτοι καταναλωτές σήμερα, με μερίδιο αγοράς 41%, έναντι 32% για την "Generation X" και 16% για τους "millenials" (11% για άνω των 68 ετών). Η SVB πιστεύει ότι η "Generation X" θα πάρει την πρώτη θέση το 2021, για να την χάσει το 2026 προς όφελος των "millenials".

Σύμφωνα με τη Nielsen, η κατηγορία οίνων που πωλούνται $ 3-6 αντιπροσωπεύει το 38% της κατανάλωσης των ΗΠΑ στο σπίτι, ενώ το τμήμα $ 10-20 αντιπροσωπεύει τώρα το 46% του μεριδίου αγοράς.

 

Και οι εισαγόμενοι οίνοι;

Οι εισαγωγές βαδίζουν γραμμικά, εν μέρει λόγω του ασυνήθιστα ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ, σημειώνει ο Rob McWilliam. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 «οι εισαγωγές από εκλεκτά κρασιά θα αρχίσουν να κατακτούν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, ενώ τα εισαγόμενα χύμα κρασιά θα χάσουν έδαφος».

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 409 επισκέπτες συνδεδεμένους