Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΡΥΓΟΣ 2016 – ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΩΡΙΜΑΣΗ Η ΣΤΑΦΥΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Η φετινή βλαστική περίοδος ξεκίνησε σχετικά πρώιμα για τα αμπέλια της περιοχής Τυρνάβου. Ο παγετός που σημειώθηκε τέλος Μαρτίου προκάλεσε σοβαρές ζημιές, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή των σταφυλιών με ανομοιόμορφο τρόπο από αμπέλι σε αμπέλι.

Ο παγετός επηρέασε κάποιες περιοχές περισσότερο από κάποιες άλλες, κάποιες ποικιλίες περισσότερο από κάποιες άλλες, αλλά και η παράμετρος του χρόνου κλαδέματος κάθε αμπελιού έπαιξε σημαντικό ρόλο στο μέγεθος της ζημιάς. Οι καιρικές συνθήκες, με κάποιες βροχοπτώσεις που επικράτησαν την περίοδο της ανθοφορίας, μείωσαν περαιτέρω την στρεμματική απόδοση των αμπελιών. Η μεγαλύτερη μείωση συνολικά παρατηρήθηκε στην ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, εκτιμάται πως η συνολική παραγωγή της ποικιλίας σε όλο τον αμπελώνα Τυρνάβου είναι περίπου η μισή σε σχέση με τα κανονικά για την περιοχή επίπεδα παραγωγής. Το καλοκαίρι οι καιρικές συνθήκες ήταν σε γενικές γραμμές ομαλές, με ελάχιστες βροχοπτώσεις, περιορισμένες χαλαζοπτώσεις και μικρές περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη όμως, υπήρξε πολύ έντονη βροχόπτωση που σε περιορισμένη έκταση, σε σχέση με το σύνολο του αμπελώνα της περιοχής, συνοδεύτηκε και από έντονη χαλαζόπτωση .

Οι πρώιμες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μπαντίκι, Merlot καθώς και το 1/3 της ποικιλίας Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου τρυγήθηκαν περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα από πέρυσι μέχρι τέλος Αυγούστου και πριν από έντονες βροχές του Σεπτεμβρίου. Η υγιεινή τους κατάσταση ήταν άριστη, όπως και η τεχνολογική τους ωρίμανση (σακχαρικός τίτλος, οξύτητες, φαινολικά κλπ). Στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις καθυστέρησαν τον τρυγητό των οψιμότερων ποικιλιών (Ροδίτη, Ugni Blanc κλπ) και επηρέασαν τη πολύ ομαλή, μέχρι τότε, πορεία τους προς την ωρίμανση. Προς την ολοκλήρωση του τρύγου η κατάσταση εξομαλύνθηκε με τις όψιμες ποικιλίες να τρυγιούνται με υγιεινή κατάσταση πολύ καλή και τεχνολογική ωρίμανση ικανοποιητική.

Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά μειωμένες για τα δεδομένα της περιοχής, ιδιαίτερα στην ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου, πράγμα , που σε συνδυασμό με το ήπιο καλοκαίρι μας κάνει να αναμένουμε ιδιαίτερα ποιοτικούς οίνους με έντονο αρωματικό δυναμικό και πλούσιο σώμα.

Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά για την ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου, ενώ στις υπόλοιπες ποικιλίες παρέμειναν σταθερές.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για χρονιά που θα μας δώσει πολύ καλής έως εξαιρετικής ποιότητας οίνους λευκούς και ερυθρούς.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 306 επισκέπτες συνδεδεμένους