Εκτύπωση
PDF

30 Ιανουαρίου 2017

Δελτίο Τύπου Τομεάρχη Αγροτικού της Ν.Δ. Γ. Κασαπίδη

Ο Τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. Γ. Κασαπίδης, μετά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την κατάσταση στον αμπελοοινικό τομέα της χώρας, ένα (1) χρόνο μετά την επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Δικαίωση για τη Ν.Δ. και τον Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί η παραδοχή από την Κυβέρνηση ότι ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα και επανεξετάζεται η εφαρμογή του, ακόμα και η κατάργηση του μέτρου.

Όπως ανεδείχθη κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, η εφαρμογή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί οδήγησε ένα (1) χρόνο μετά σε έξαρση της παραοικονομίας στην εγχώρια αγορά του οίνου εκτινάσσοντας τη διακίνηση στη μαύρη αγορά σχεδόν το 65% της εγχώριας παραγωγής.

Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση που προκάλεσε η Κυβέρνηση ανησυχεί έντονα όλους τους νομοταγείς παραγωγούς που προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους.

Επιπλέον υπονομεύεται και η αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου με κίνδυνο απώλειας των ωφελειών που μπορούν να προκύψουν με τη δυνατότητα που κέρδισε η χώρα από την Ε.Ε. για φυτεύσεις νέων αμπελώνων πολλών χιλιάδων στρεμμάτων τα επόμενα χρόνια.

Αξιολογώντας, λοιπόν, την εφαρμογή του μέτρου προκύπτει ότι η Κυβέρνηση ευθύνεται διότι λειτούργησε πρόχειρα, επιπόλαια και ήταν εντελώς απροετοίμαστη ακόμα και για την εφαρμογή του.

Επείγουν η αναθεώρηση της απόφασης αυτής και η άμεση κατάργηση του μέτρου. Επίσης η διασύνδεση των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων του ΥπΑΑΤ και του Υπουργείου Οικονομικών για αποτελεσματικούς ελέγχους και επαναφορά της τάξης και της νομιμότητας στην αγορά του οίνου και συνολική εξυγίανση.

Τέλος, επείγει η κατάρτιση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου δεκαετίας για τη σωστή οργάνωση και αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο αλλά και την αξιοποίηση της τεράστιας αναπτυξιακής προοπτικής που προκύπτει με τα νέα δεδομένα ως προς τις νέες φυτεύσεις αλλά και την αυξημένη ζήτηση ελληνικού οίνου από αγορές του εξωτερικού.»

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 176 επισκέπτες συνδεδεμένους