29 Οκτωβρίου 2019
Πτώση 10,18% της ελληνικής οινοπαραγωγής σύμφωνα με την α΄ εκτίμηση του ΥΠΑΑΤ
Επιβεβαιώνεται, αν και δεν οριστικοποιείται η εκτίμηση μείωσης της παραγωγής στη χώρα μας μετά και την ανακοίνωση του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του ΥΠΑΑΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ εκτίμησης που ανακοινώθηκαν στην Commission, πτώση της παραγωγής καταγράφεται κατά 10,18% σε συνολικό επίπεδο ανεξαρτήτως κατηγορίας οίνου. Να σημειωθεί ότι η τάση είναι συνήθως να παρουσιάζεται η εκτίμηση παραγωγής μειωμένη περισσότερο, απ’ ότι τελικά δηλώνεται με την Οριστική Δήλωση, που υποβάλλεται κάθε Απρίλιο του επομένου έτους στην Commission.
Ανά κατηγορία οίνων οι μεταβολές είναι οι ακόλουθες:
Κατηγορία Οίνου |
2019 σε 1000 HL |
2018 σε 1000 HL |
Μεταβολή % |
ΠΟΠ |
176,71 |
200,6 |
-11,91 |
ΠΓΕ |
425,01 |
392,7 |
+8,23 |
Ποικιλιακοί οίνοι |
143,73 |
131,03 |
+9,68 |
Οίνοι χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ |
1.185,45 |
1.510,3 |
-21,51% |
Άλλοι οίνοι και γλεύκη |
76,8 |
1 |
|
Σε σχέση με το μέσο όρο 5ετίας η οινοπαραγωγή του 2019 δείχνει μειωμένη κατά 19,86%, ενώ η μεγάλη πτώση αφορά τους οίνους χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Η σύγκριση μέσων όρων του 2000 και του 2019, καταδεικνύει την δραματική μείωση της οινοπαραγωγής κατά 34,63%, γεγονός που αποδίδεται στη δραματική μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας κατά 20%.