Εκτύπωση
PDF

4 Μαρτίου 2020

Πτώση στις τιμές πώλησης οίνων στις ΗΠΑ προβλέπει το Γραφείο ΟΕΥ στην Ν. Υόρκη


Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Νέα Υόρκη, η αύξηση της παραγωγής οίνου στις ΗΠΑ καθώς και η πτώση της ζήτησης οίνου από τις τάξεις των καταναλωτών που αφορούν νεαρές ηλικίες, θα προκαλέσει πτώση των τελικών τιμών πώλησης των εμφιαλωμένων οίνων στην αμερικάνικη αγορά.

Παρατίθεται η σχετική αναφορά του Γραφείου ΟΕΥ της Ν. Υόρκης, καθώς επίσης και η αναφορά για την αναβολή επιβολής δασμών στους ευρωπαϊκούς οίνους του US Trade Representative.


Πτώση στις τιμές πώλησης οίνων

Η λιανική τιμή πωλήσεως οίνων αναμένεται να σημειώσει πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, αφενός λόγω της σημαντικά αυξημένης παραγωγής στην Καλιφόρνια, αφετέρου λόγω της πτώσης της ζήτησης, κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν στα μειωμένα επίπεδα έως και τρία έτη.

Σε ότι αφορά στη σημαντικά αυξημένη παραγωγή, αυτή αποδίδεται στην φύτευση το 2016 αμπελώνων εκτάσεως χιλιάδων στρεμμάτων, καθώς επίσης και στην υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών μεθόδων συγκομιδής. Οι εξελίξεις αυτές σε επίπεδο παραγωγής έλαβαν χώρα με σκοπό την ικανοποίηση αναμενόμενης αύξησης της κατανάλωσης, προοπτική που δεν επαληθεύτηκε, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μεγάλος όγκος αδιάθετου προϊόντος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IWSR, η οποία παρακολουθεί τις τάσεις και εκπονεί μελέτες για την αγορά οινοπνευματωδών σε περισσότερες από 150 χώρες, η κατανάλωση οίνου όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά αντιθέτως σημείωσε, για πρώτη φορά τα τελευταία 25 έτη, μείωση, καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί, κυρίως μικρότερης ηλικίας, στρέφονται στην κατανάλωση εναλλακτικών ποτών και κοκτέιλ.

Η γενιά των λεγόμενων “Millennias”, η πολυπληθέστερη ομάδα καταναλωτών αυτή τη στιγμή, που περιλαμβάνει, κατά προσέγγιση άτομα ηλικίας 25 – 40 περίπου ετών, δεν είναι ιδιαίτερα ένθερμοι καταναλωτές οίνου. Σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Rob McMillan, ιδρυτή του φορέα “Silicon Valley Bank’s Wine Division” και συγγραφέα του ετήσιου οδηγού “Stat of the Wine Industry”, οι μειωμένες τιμές ίσως ενθαρρύνουν τη συγκεκριμένη γενιά να υιοθετήσει με μεγαλύτερη θέρμη την κατανάλωση οίνων.

Πηγή: https://www.cnn.com/2020/02/16/business/grape-surplus-cheap-wine-trnd/index.html

 

Η αμερικανική κυβέρνηση αναβάλει, προς το παρόν, την επιβολή δασμών ύψους έως και 100% στο κρασί και σειρά άλλων ευρωπαϊκών προϊόντων, ως αντιστάθμισμα παράνομων, σύμφωνα με απόφαση του ΠΟΕ, ευρωπαϊκών επιδοτήσεων της αεροδιαστημικής βιομηχανίας Airbus.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου (“U.S. Trade Representative”) την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, η αμερικανική κυβέρνηση

αποφάσισε να διατηρήσει στο 25% τους επιβαλλόμενους δασμούς που υιοθετήθηκαν τον Οκτώβριο 2019 σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, όπως τα γαλλικά κρασιά, το ουίσκι, τα ιταλικά τυριά και πλήθος άλλων ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, ως ανταποδοτικά μέτρα για παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία Airbus, που επιδίκασε το διαιτητικό σώμα του Π.Ο.Ε.

Η απόφαση αυτή του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου σημαίνει ότι, προς το παρόν, δεν θα αναθεωρείται η αρχική (Οκτωβρίου 2019) απόφαση, δεδομένου ότι επαπειλείτο η αναθεώρηση των εν λόγω δασμών στο 100%, από το υφιστάμενο 25%.

Επισημαίνεται, ότι βάσει της απόφασης του ΠΟΕ, οι ΗΠΑ εξουσιοδοτήθηκαν στην επιβολή αντισταθμιστικών δασμών ύψους 7,5 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την απόφασή της για το ύψος και εύρος των επιβαλλόμενων δασμών σε 180 ημέρες.

Πηγή: https://www.barrons.com/articles/u-s-spares-wine-spirits-industry-from-higher-tariffs-01581732058

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 141 επισκέπτες συνδεδεμένους