Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Απριλίου 2020

Κορονοϊός : Σαπίζουν οι παραγωγές μέσα στα χωράφια της Ευρώπης λόγω έλλειψης εργατών γης

 

Αγροτικά προϊόντα σε χωράφια της Ιταλίας, της Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας σαπίζουν λόγω μη συγκομιδής τους.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να παρατηρηθούν τεράστιες ελλείψεις αγροτικών προϊόντων σε χώρες του Ευρωπαϊκού βορά βρίσκεται η ΕΕ, με τους αγρότες να κάνουν έκκληση της ίδια στιγμή για οικονομική ενίσχυση λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Το κλείσιμο των συνόρων και τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη έχουν αποκλείσει χιλιάδες ξένους εργάτες που θα προχωρούσαν στη συγκομιδή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με αποτέλεσμα οι παραγωγή να σαπίζει στα χωράφια.

Ήδη, ορισμένα αγροτικά προϊόντα σε χωράφια της Ιταλίας, της Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας που ήταν έτοιμα για συγκομιδή τον περασμένο μήνα, έχουν αφεθεί ανεκμετάλλευτα.

Παράλληλα, αυξάνεται η ανησυχία των παραγωγών, καθώς τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότερα αγροτικά προϊόντα θα είναι έτοιμα προς συγκομιδή.

«Μπορεί κανείς να αντισταθμίσει τη ζημιά μιας κακής σοδειάς, αλλά όταν έχεις έτοιμο για συγκομιδή το 80% της παραγωγής σου και δεν υπάρχει κανείς να το μαζέψει, νιώθεις αδύναμος», σχολίασε στο Bloomberg Ιταλός αγρότης.

Η Γαλλία προβλέπει πως περίπου 200.000 εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική δεν θα καταφέρουν να φτάσουν εγκαίρως στη χώρα, προκειμένου να δουλέψουν στα χωράφια.

Η Ιταλία ανέμενε περίπου 100.000 ξένους εργάτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ η Γερμανία που συνήθως συγκεντρώνει 30.000 ξένους εργάτες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο προβλέπει πως θα εμφανιστεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών.

«Η εργασία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Ο αριθμός των εργαζομένων από γειτονικές χώρες μειώνεται ραγδαία», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Julia Klöckner.

Όταν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί παραγωγοί μπορέσουν να προχωρήσουν σε συγκομιδή, ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς θα έχει σαπίσει, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη οι αγρότες ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση στις αρχές του καλοκαιριού.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί φοβούνται ότι σε λίγους μήνες θα υπάρχει έλλειψη ορισμένων αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ωστόσο, εντονότερη είναι η ανησυχία ότι ακόμη και αν οι αγρότες καταφέρουν να προχωρήσουν στη συγκομιδή, οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αγοράσουν φρέσκα προϊόντα από τις ανοιχτές αγορές και ότι θα επικρατεί ακόμη αναταραχή στις μεταφορές των προϊόντων αυτών. «Οι πόλεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ακόμη και όσοι μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συγκομιδή, θα δυσκολευτούμε να τα πουλήσουμε», δήλωσε στο Bloomberg Γάλλος παραγωγός.

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αναπληρώσουν την έλλειψη ξένων εργατών, καλώντας τους ντόπιους να δουλέψουν στα χωράφια.

Ο Didie Gigiom , υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλλίας, ζήτησε αυτή την εβδομάδα από όποιον δεν εργάζεται αυτή την περίοδο να βοηθήσει στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, «ώστε να μπορούμε όλοι να τρώμε».

Αντίστοιχα, η Γερμανία δημιούργησε ιστοσελίδα, όπου αναρτά σχετικές αγγελίες για τις ανάγκες των παραγωγών στη χώρα.

Στην Αυστρία ήδη 7.000 άτομα έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στη συγκομιδή, παρότι προέρχονται από άλλους κλάδους.

«Καλώ κυρίως όλους τους νέους ανθρώπους που δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή και δεν έχουν να φροντίσουν παιδιά ή παππούδες. Έχουμε ανάγκη από κάθε βοήθεια», ανάρτησε στην ιστοσελίδα της αυστριακής κυβέρνησης η υπουργός Εργασίας της χώρας


Αναδημοσίευση από agrocapital


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 544 επισκέπτες συνδεδεμένους