Εκτύπωση
PDF

1 Απριλίου 2020

Κορονοϊός : Σαπίζουν οι παραγωγές μέσα στα χωράφια της Ευρώπης λόγω έλλειψης εργατών γης

 

Αγροτικά προϊόντα σε χωράφια της Ιταλίας, της Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας σαπίζουν λόγω μη συγκομιδής τους.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να παρατηρηθούν τεράστιες ελλείψεις αγροτικών προϊόντων σε χώρες του Ευρωπαϊκού βορά βρίσκεται η ΕΕ, με τους αγρότες να κάνουν έκκληση της ίδια στιγμή για οικονομική ενίσχυση λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Το κλείσιμο των συνόρων και τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη έχουν αποκλείσει χιλιάδες ξένους εργάτες που θα προχωρούσαν στη συγκομιδή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών με αποτέλεσμα οι παραγωγή να σαπίζει στα χωράφια.

Ήδη, ορισμένα αγροτικά προϊόντα σε χωράφια της Ιταλίας, της Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας που ήταν έτοιμα για συγκομιδή τον περασμένο μήνα, έχουν αφεθεί ανεκμετάλλευτα.

Παράλληλα, αυξάνεται η ανησυχία των παραγωγών, καθώς τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότερα αγροτικά προϊόντα θα είναι έτοιμα προς συγκομιδή.

«Μπορεί κανείς να αντισταθμίσει τη ζημιά μιας κακής σοδειάς, αλλά όταν έχεις έτοιμο για συγκομιδή το 80% της παραγωγής σου και δεν υπάρχει κανείς να το μαζέψει, νιώθεις αδύναμος», σχολίασε στο Bloomberg Ιταλός αγρότης.

Η Γαλλία προβλέπει πως περίπου 200.000 εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική δεν θα καταφέρουν να φτάσουν εγκαίρως στη χώρα, προκειμένου να δουλέψουν στα χωράφια.

Η Ιταλία ανέμενε περίπου 100.000 ξένους εργάτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ η Γερμανία που συνήθως συγκεντρώνει 30.000 ξένους εργάτες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο προβλέπει πως θα εμφανιστεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών.

«Η εργασία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Ο αριθμός των εργαζομένων από γειτονικές χώρες μειώνεται ραγδαία», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Julia Klöckner.

Όταν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί παραγωγοί μπορέσουν να προχωρήσουν σε συγκομιδή, ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς θα έχει σαπίσει, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη οι αγρότες ανησυχούν ότι θα αντιμετωπίσουν την ίδια κατάσταση στις αρχές του καλοκαιριού.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί φοβούνται ότι σε λίγους μήνες θα υπάρχει έλλειψη ορισμένων αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ωστόσο, εντονότερη είναι η ανησυχία ότι ακόμη και αν οι αγρότες καταφέρουν να προχωρήσουν στη συγκομιδή, οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αγοράσουν φρέσκα προϊόντα από τις ανοιχτές αγορές και ότι θα επικρατεί ακόμη αναταραχή στις μεταφορές των προϊόντων αυτών. «Οι πόλεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ακόμη και όσοι μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συγκομιδή, θα δυσκολευτούμε να τα πουλήσουμε», δήλωσε στο Bloomberg Γάλλος παραγωγός.

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αναπληρώσουν την έλλειψη ξένων εργατών, καλώντας τους ντόπιους να δουλέψουν στα χωράφια.

Ο Didie Gigiom , υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλλίας, ζήτησε αυτή την εβδομάδα από όποιον δεν εργάζεται αυτή την περίοδο να βοηθήσει στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, «ώστε να μπορούμε όλοι να τρώμε».

Αντίστοιχα, η Γερμανία δημιούργησε ιστοσελίδα, όπου αναρτά σχετικές αγγελίες για τις ανάγκες των παραγωγών στη χώρα.

Στην Αυστρία ήδη 7.000 άτομα έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στη συγκομιδή, παρότι προέρχονται από άλλους κλάδους.

«Καλώ κυρίως όλους τους νέους ανθρώπους που δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή και δεν έχουν να φροντίσουν παιδιά ή παππούδες. Έχουμε ανάγκη από κάθε βοήθεια», ανάρτησε στην ιστοσελίδα της αυστριακής κυβέρνησης η υπουργός Εργασίας της χώρας


Αναδημοσίευση από agrocapital


Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 123 επισκέπτες συνδεδεμένους