Εκτύπωση
PDF

14 Απριλίου 2020

Απάντηση στον κορονοϊό: Τα ισπανικά και τα ιταλικά οινοποιεία απαιτούν απόσταξη κρίσης και πράσινη συγκομιδή

 

Η Coldiretti στην Ιταλία εκτιμά ότι ο όγκος των διαθέσιμων κρασιών πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 6 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Η ζήτηση κοινοτικών εργαλείων για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης που συνδέεται με την επιδημία κορονοϊού αυξάνεται στους κύριους ευρωπαϊκούς αμπελώνες.

Ο καταλανικός γεωργικός οργανισμός Unió de Pagesos ζήτησε από τον περιφερειακό Υπουργό Γεωργίας να διαβιβάσει σε εθνικό επίπεδο τον επείγοντα χαρακτήρα υλοποίησης πράσινης συγκομιδής φέτος, αλλά και μιας απόσταξης κρίσης για να μπορέσει να διαχειριστεί τα πλεονάσματα. Για την πράσινη συγκομιδή, θα είναι ένα εθελοντικό μέτρο με το οποίο οι αμπελοκαλλιεργητές θα αποζημιωθούν. Όσον αφορά την απόσταξη κρίσης, η Unió απαιτεί η τιμή απόσταξης να είναι επαρκής για τη "διατήρηση των τιμών που καταβάλλονται στους αμπελοκαλλιεργητές για τα σταφύλια και τον οίνο". Η ένωση προτείνει να χρησιμοποιηθεί η αλκοόλη για υγειονομικούς σκοπούς στην καταπολέμηση της Covid-19.

Προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στα οινοποιεία, η Unió de Pagesos ζήτησε ήδη πριν από λίγες εβδομάδες να προσαρμοστούν οι αποδόσεις του αμπελώνα και η υπερπίεση των σταφυλιών από τα οινοποιεία για τη συγκομιδή του 2020. Σύμφωνα με τον οργανισμό, θα υπάρχουν περισσότερα από 60 εκατομμύρια λίτρα αποθέματα στους φορείς εκμετάλλευσης της DO Cava, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 80 εκατομμύρια λίτρα πριν από την επόμενη συγκομιδή ,λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η Covid-19, αλλά επίσης το Brexit και η αύξηση των αμερικανικών τελωνειακών δασμών.

 

Το ίδιο σκεπτικό στην Ιταλία

Στην Ιταλία, παρόμοια αίτηση απόσταξης εκδόθηκε από τον επαγγελματικό οργανισμό Coldiretti. Σε ένα «σχέδιο διάσωσης» που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση, η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι μια εθελοντική απόσταξη θα επέτρεπε την απόσυρση τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνου γενικής χρήσης από την αγορά και ότι η αλκοόλη θα αποκτηθεί θα μπορούσε, επίσης, να μετατραπεί σε απολυμαντικό για υγειονομική χρήση. Το σχέδιο Coldiretti προβλέπει επίσης την πράσινη συγκομιδή σε μια ελάχιστη έκταση 30.000 εκταρίων, επιτρέποντας "τη μείωση κατά τουλάχιστον 3 εκατομμύρια επιπλέον εκατόλιτρα παραγωγής οίνων ποιότητας προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική προσφορά". Οι Ιταλοί όχι μόνο υφίστανται προβλήματα, στην εσωτερική τους αγορά που συνδέονται με την παύση λειτουργίας του τομέα ,αλλά και στις εξαγωγές εξαιτίας υλικοτεχνικών δυσκολιών, ενώ θεωρούν επίσης ότι είναι θύματα μιας εκστρατείας που δυσφημεί τα προϊόντα τους.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 436 επισκέπτες συνδεδεμένους