Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Ιουνίου 2021

Μετά την εφαρμογή του νέου ομοσπονδιακού νόμου οι ρωσικές εισαγωγές κρασιού κατέρρευσαν το 2020

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το Παρατηρητήριο της Ισπανικής Αγοράς Οίνου (OeMV), οι εισαγωγές χύμα κρασιού στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 79% το 2020, λιγότερες κατά 910.000 εκατόλιτρα, λόγω του ομοσπονδιακού νόμου για το κρασί.

Στις 26 Ιουνίου 2020, τέθηκε σε ισχύ ένας νέος ομοσπονδιακός νόμος που περιορίζει αυστηρά την ανάμιξη τοπικών κρασιών με οίνους που εισάγονται χύμα. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν: βάσει δεδομένων από τα ρωσικά τελωνεία, το OeMV σημειώνει ότι, ακόμη και πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, οι ρωσικές αγορές χύμα κρασιών είχαν ήδη μειωθεί κατά 56% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτή η τάση επιταχύνθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν ο όγκος μειώθηκε κατά 97%, οδηγώντας σε συνολική πτώση κατά 21% στις ρωσικές εισαγωγές κρασιού κατ 'όγκο (3.540.000 hl ή 936.000 hl λιγότερο). Καθώς οι Ρώσοι αγοραστές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν εν μέρει σε συσκευασμένα κρασιά, οι τιμές αυξήθηκαν ταυτόχρονα κατά 6,8% σε περίπου 867 εκατομμύρια ευρώ μετά από αύξηση 35% στη μέση τιμή (2,45 €).

Ως αποτέλεσμα, τα εμφιαλωμένα κρασιά αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 80% των ρωσικών εισαγωγών κρασιού. Τα αφρώδη κρασιά, με επικεφαλής τα ιταλικά προϊόντα (σχεδόν το 70% των όγκων), κάλυψαν μέρος των φορτίων χύδην, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση κατ’ όγκο με 466.000 hl, που είναι ιστορικό ρεκόρ. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα bag-in-box αύξησαν κατά 10,8% τον όγκο τους και κατά 21,5% την αξία τους, φτάνοντας τα 15.000 hl και μέση τιμή περίπου 1,50 ευρώ (+9,6%).

Κύριος χαμένος από αυτές τις τάσεις; Η Ισπανία, η οποία έχει δει τους όγκους της στη Ρωσία μειωμένους συνολικά κατά 46%, από 1,25 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2019 σε 676.000 εκατόλιτρα πέρυσι. Ειδικά για το χύμα, η μείωση έφτασε το 83,5%. Η ισπανική προσφορά οίνων στα BIB αντιπροσωπεύει τώρα περισσότερες από τις μισές από τις συνολικές εισαγωγές σε αυτή τη μορφή στη Ρωσία. Ωστόσο, γι αυτά τα κρασιά, η μέση τιμή ανά λίτρο δεν υπερβαίνει τα 1,25 ευρώ. Ο μεγάλος νικητής στην πτώση χύδην αποδεικνύεται ότι είναι η Ιταλία, της οποίας οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 4,6% το 2020 σε 937.000 hl, ξεπερνώντας την Ισπανία ως την κύρια προμηθεύτρια χώρα της Ρωσίας.

Η Γεωργία και η Γαλλία ακολουθούν στην τρίτη και τέταρτη θέση, των οποίων οι ρωσικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7% και 5,4% σε όγκο αντίστοιχα. Όσον αφορά την αξία, η Γαλλία τα πήγε καλά, με αύξηση 10,9%. Η Νότια Αφρική, η Μολδαβία και η Αργεντινή, συνήθως οι προμηθευτές χύμα οίνου, είχαν μείωση σημαντική σε όγκο. Από το 2000, η Μολδαβία υπήρξε ο τεράστιος ηττημένος στην ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς: από μερίδιο αγοράς της τάξης του 67% των συνολικών εισαγωγών, με 1,23 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειώθηκε σε 3,2% το 2020, με 113.000 εκατόλιτρα. Απομένει να δούμε αν οι Ρώσοι καταναλωτές θα συρρέουν πιο μαζικά αγοράζοντας bag-in-box στο μέλλον για να καλύψουν το κενό του χύμα, που χρησιμοποιείται συχνά από τοπικές επιχειρήσεις. Τι γίνεται όμως με την ανάπτυξη της ρωσικής παραγωγής, ένα από τα χαρακτηριστικά που επιδιώκει αυτός ο νέος νόμος;

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 416 επισκέπτες συνδεδεμένους