Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Σεπτεμβρίου 2021

Μειωμένη κατά 9% η ιταλική συγκομιδή, αλλά πρώτη παγκόσμια παραγωγός οίνου η Ιταλία

 

Η ζήτηση για Prosecco συνεχίζεται αμείωτη. Σύμφωνα με την Ciatti, οι πωλήσεις τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 31,5%.

"Λίγο αλλά καλό, μερικές φορές εξαιρετικό, σε ένα πλαίσιο αγοράς σε ισχυρή ανάκαμψη". Αυτή είναι η συνολική εκτίμηση, σε αυτό το στάδιο, του τρύγου 2021 στην Ιταλία, που παρουσιάστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τους Assoenologi, Ismea και UIV.

Επηρεασμένη, όπως και η Γαλλία, από σοβαρούς ανοιξιάτικους παγετούς, αλλά και από ξηρασία και καύσωνα το καλοκαίρι, η Ιταλία κατάφερε ωστόσο να αποφύγει τα χειρότερα φέτος. Οι τρέχουσες προβλέψεις, που συγκεντρώθηκαν από τους τρεις οργανισμούς Assoenologi, Ismea και UIV, δείχνουν παραγωγή 44,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων το 2021, μειωμένη κατά 9% σε σύγκριση με το 2020 (49 Mhl). Αυτό επιτρέπει στην Ιταλία να διατηρήσει τη θέση της ως η κορυφαία χώρα παραγωγός στον κόσμο, μπροστά από την Ισπανία, η παραγωγή της οποίας αναμένεται να είναι περίπου 39-40 Mhl το 2021. Μέχρι σήμερα, περίπου το 35% των σταφυλιών έχουν συγκομιστεί. Μεταξύ τέλους Αυγούστου και πρώτης εβδομάδας Σεπτεμβρίου, οι πρώτες ποικιλίες (chardonnay, pinot, savvignon) συγκομίστηκαν στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές. Η συγκομιδή είναι σε πλήρη εξέλιξη με μικρή καθυστέρηση και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου, ή ακόμα και στις αρχές Νοεμβρίου.

 

Καλές προοπτικές για την επόμενη περίοδο

Η πτώση των όγκων σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των αγορών, εγχώριων και ξένων, υπόσχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. "Το κρασί βγήκε από τη δοκιμασία της Covid-19 με το κεφάλι ψηλά", δήλωσε ο Fabio Del Bravo, επικεφαλής του τμήματος υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης στο Ismea. «Αυτός που, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ήταν ένας από τους πιο επηρεαζόμενους τομείς, λόγω της έντονης έκθεσής του, ήταν ο τομέας της φιλοξενίας και οι ξένες αγορές, οι οποίες επέδειξαν μια εξαιρετική ικανότητα προσαρμογής. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλές εταιρείες, πρέπει να σημειωθεί ότι η κρίση έδωσε τεράστια ώθηση στους ιταλικούς αμπελώνες για την ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας και τη διαφοροποίηση των εμπορικών κυκλωμάτων». Μπορούμε τώρα να προβλέψουμε "καλές προοπτικές" για την επόμενη σεζόν χάρη σε "τη σημαντική ανάκαμψη των εξαγωγών, την αύξηση των τιμών και την επανέναρξη του λιανικού εμπορίου".

 

Αυτή η αισιοδοξία επιβεβαιώνεται από τη διεθνή χρηματιστηριακή εταιρεία Ciatti, η οποία σημειώνει: «Οι τιμές των χύδην οίνων είναι υψηλές σε όλη την Ιταλία και η προσφορά είναι περιορισμένη, με τη ζήτηση για κρασιά Prosecco, Pinot Grigio και Apulian να είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Οι πωλήσεις του Prosecco αυξήθηκαν 31,5% τον Ιούλιο, αλλά οι πωλήσεις pinot grigio μειώθηκαν 7% καθώς η προσφορά έχει γίνει πλέον σπάνια. Οι τιμές των κρασιών από τη σοδειά του 2021 αναμένεται να αυξηθούν σε σύγκριση με αυτές του 2020, καθώς η συγκομιδή αναμένεται να είναι λιγότερο άφθονη και η ζήτηση για ιταλικά κρασιά είναι έντονη.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 396 επισκέπτες συνδεδεμένους