Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Σεπτεμβρίου 2021

Καινοτόμες μορφές και οικολογική ευθύνη: οι βελγικές τάσεις της αγοράς που διαπιστώθηκαν από την έκθεση κρασιών της Delhaize

 

Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων για τις περισσότερες κατηγορίες κρασιών τους επόμενους μήνες, η Delhaize αναφέρει το πρόβλημα των συγκομιδών στην Ευρώπη φέτος όσον αφορά τις προμήθειες.

Οι εκθέσεις κρασιού δεν είναι το αποκλειστικό προνόμιο των Γάλλων διανομέων. Οι ομόλογοι τους εκτός Quiévrain εκμεταλλεύονται το φθινόπωρο για να λανσάρουν νέα προϊόντα και να κάνουν απολογισμό των κύριων τάσεων της αγοράς.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου, η βελγική αλυσίδα Delhaize διοργανώνει το "Salon des Vins", με μια επιλογή περισσότερων από 200 οινοποιήσεων, όπου ο διανομέας θα συνεχίσει την προσέγγιση "Συνδυάζοντας με τα μάτια κλειστά". Από την κρίση και την εφαρμογή υγειονομικών μέτρων, οι Βέλγοι έμειναν πολύ στο σπίτι και ανακάλυψαν ξανά το πάθος για το μαγείρεμα στο σπίτι. "Οι συνταγές που παρουσιάζονται με τα κρασιά που επιλέχθηκαν, έχουν ερευνηθεί μαζικά στον ιστότοπο Delhaize", σημειώνει η αλυσίδα μετά την έκθεση κρασιού του 2020, εξ ου και η ανανέωση της πρωτοβουλίας φέτος. Εκτός όμως από την έμφαση που δίνεται στα ζευγάρια φαγητού και κρασιού, είναι τα καινοτόμα σχήματα που σηματοδοτούν την επιστροφή το έτος 2021 στα καταστήματα Delhaize.

Σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίσθηκε από την έκρηξη των πωλήσεων κρασιού στο Βέλγιο, ο διανομέας σπεύδει να τονίσει μια τάση μεταξύ των Βέλγων που διαφοροποιείται με βάση τη συσκευασία. Ξεκινώντας με τα bag-in-box, οι πωλήσεις των οποίων στη Delhaize αυξήθηκαν φέτος κατά περισσότερο από 15% σε σύγκριση με πέρυσι, τονίζεται ήδη η πολύ ισχυρή τάση. Για να ικανοποιήσει αυτή τη ζήτηση, η αλυσίδα αύξησε την παραγωγική ικανότητα του χώρου εμφιάλωσής της κατά 5%. "Αυτή η νέα αύξηση σε σύγκριση με μια καλή προηγούμενη χρονιά οφείλεται κυρίως σε νέες κυκλοφορίες και πωλήσεις σε bag-in-box", σημειώνει ο διανομέας.

 

Πρωταγωνιστής της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης

Οι μικρές μορφές είναι επίσης σε άνοδο, με περισσότερα από 150.000 μικρά μπουκάλια να πωλούνται φέτος. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται περισσότερο τα πρωτότυπα δοχεία. Αυτό ισχύει για τα poches (συσκευασία σε πλαστικό τσαντάκι) που γίνονται ολοένα και πιο απαραίτητα, με περισσότερες από 400.000 μονάδες που πουλήθηκαν φέτος. Η Delhaize σκοπεύει να προωθήσει αυτήν τη μορφή εμπορευόμενη, μεταξύ άλλων, ένα ροζέ της Côtes de Provence σε poche, για να αξιοποιήσει το "αποτέλεσμα της υπερεκτίμησης". Αλλά η μεγάλη καινοτομία φέτος όσον αφορά τη συσκευασία είναι το ανακυκλωμένο μπουκάλι από χαρτόνι, το οποίο εμφανίζεται με ένα νέο ισπανικό κρασί, το "Planet B", τόσο για vegan όσο και βιολογικούς καταναλωτές. Το μπουκάλι ζυγίζει μόνο 83 γραμμάρια, δηλαδή πέντε φορές λιγότερο από ένα συμβατικό γυάλινο μπουκάλι. Εκτός από τη διευκόλυνση της μεταφοράς, αυτή η νέα συσκευασία έχει ένα αποτύπωμα άνθρακα που έχει κερδίσει τον διανομέα. «Το αποτύπωμα άνθρακα αυτής της φιάλης, κατασκευασμένης από ανακυκλωμένο χαρτόνι χωρίς χημικά, είναι έξι φορές μικρότερο (84%) από αυτό ενός γυάλινου μπουκαλιού. Το αποτύπωμα νερού είναι επίσης τουλάχιστον τέσσερις φορές μικρότερο από αυτό του γυαλιού».

Η Delhaize εμφανίζει μια άλλη πτυχή της περιβαλλοντικής δέσμευσής της μέσω μιας πορτογαλικής αναφοράς που ήταν παρούσα στην έκθεση κρασιού: το εμπορικό σήμα "Altano Rewilding". Αυτό είναι ένα κλασικό μείγμα Douro, αλλά οι πωλήσεις του συμβάλλουν στη διατήρηση της κοιλάδας Côa στην Πορτογαλία, με στόχο τη βελτίωση μιας τοποθεσίας άγριας ζωής 120.000 εκταρίων και την αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων των ζωικών ειδών. Είναι σημαντικό, καθώς επίσης υποστηρίζει την ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό με την προώθηση διαφόρων μη αλκοολούχων ποτών, αυτή η πρωτοβουλία υπογραμμίζει την επιθυμία της αλυσίδας να εντείνει τις προσπάθειές της υπέρ της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 610 επισκέπτες συνδεδεμένους