Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Φεβρουαρίου 2022

Παρέμβαση ΕΔΟΑΟ για το ευρωπαϊκό Πλάνο Καταπολέμησης του Καρκίνου και προτεινόμενες τροπολογίες, προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές

Επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές ζητώντας την υπερψήφιση των τροπολογιών του Ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfman που αφορούν την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής BECA, απέστειλε η ΕΔΟΑΟ. Στην επιστολή προς τους Ευρωβουλευτές ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Κώστας Ευσταθίου αναφέρει ότι στις 14 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει και να θέσει σε ψηφοφορία την έκθεση της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου BECA (Beating Cancer).

Είναι γνωστό, ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2021 εγκρίθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η αντικαρκινική έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Beating Cancer (BECA) η οποία βασίζεται σε μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του 2018, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Έτσι, η επιτροπή BECA «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους, όπως του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού…» και «υπενθυμίζει τη μελέτη του ΠΟΥ που αναγνωρίζει «ότι όταν πρόκειται για πρόληψη του καρκίνου δεν υπάρχει επίπεδο ασφαλείας και τονίζει την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη όταν συζητούνται και εφαρμόζονται πολιτικές πρόληψης του καρκίνου».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο που μελετά η ευρωβουλή δεν είναι άμεσα δεσμευτικό, αλλά θα χρησιμεύσει ως οδηγός για μελλοντικούς νόμους που θα δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση που εγκρίθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην επιτροπή BECA για το Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Επιτροπής πάσχει από ουσιαστική έλλειψη ισορροπίας, ειδικά στην προσέγγισή της ως προς την κατανάλωση κρασιού. Κατά τη γνώμη μας, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έννοιες της χρήσης και της κατάχρησης, αποτυγχάνει να κάνει διάκριση μεταξύ μέτριας και επιβλαβούς κατανάλωσης.

Η έκθεση διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου». Αυτός ο ισχυρισμός αντιπροσωπεύει μια γενίκευση των επιστημονικών στοιχείων που είναι διαθέσιμα . Τέτοιοι ισχυρισμοί όχι μόνο παραβλέπουν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά στιγματίζουν επίσης ένα γεωργικό προϊόν που σχετίζεται με την μεσογειακή διατροφή και αποτελεί μέρος του πολιτισμού και της παράδοσής μας χωρίς να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι βαθύτερες αιτίες της επιβλαβούς κατανάλωσης.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ότι η ΕΔΟΑΟ, η οποία έχει συσταθεί από τους δύο κυριότερους φορείς του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα ,δηλαδή τον Κλαδικό Εθνικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), είναι μέλος της Οργάνωσης Wine Moderation και κατά συνέπεια προωθούμε την καμπάνια της μετριοπαθούς κατανάλωσης.

Με παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας προτρέψουμε να υποστηρίξετε τις τροπολογίες του Ιταλού ευρωβουλευτή Herbert Dorfmann (επισυνάπτεται), οι οποίες τροποποιούν οριακά την αρχική έκθεση. Εκεί που το αρχικό κείμενο δαιμονοποιεί όλη την κατανάλωση αλκοόλ, είτε μέτρια είτε υπερβολική, ο Herbert Dorfmann εστιάζει στην καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης.

Η διατύπωση «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους» θα μπορούσε να αναδιατυπωθεί σε «υπογραμμίζει ότι η επιβλαβής κατανάλωση είναι παράγοντας κινδύνου κ.λπ. Ομοίως, η υπενθύμιση της μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που «αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη» θα μπορούσε να αναδιατυπωθεί σε «η αποχή είναι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη». Πάνω απ 'όλα, το κείμενο δεν θα ζητά πλέον να επισημαίνονται οι φιάλες με «προειδοποιητικές δηλώσεις για την υγεία», αλλά με «πληροφορίες για μέτρια και υπεύθυνη κατανάλωση»

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 798 επισκέπτες συνδεδεμένους