Εκτύπωση
PDF

22 Ιουνίου 2023

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ηνωμένου Βασιλείου με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Στα τέλη Μαΐου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, η οποία καταργεί τους δασμούς στο κρασί. Θα προσφέρει συμφωνία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους εξαγωγείς από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σε όλη τη Μάγχη σε σύγκριση με τους Γάλλους και Ευρωπαίους ομολόγους τους;

 

Για τον Stuart McCloskey, η Αυστραλία κρύβει πραγματικούς θησαυρούς που βρίσκονται μεταξύ 18 και 35 £/40 £ το μπουκάλι, αλλά «κανείς δεν τους αγγίζει αυτή τη στιγμή εκτός αν είναι πραγματικά εξαιρετικοί, εξαιτίας των τιμών».

 

Σε πολιτικούς κύκλους και στις δύο πλευρές, έχει γίνει λόγος για μια συμφωνία αναφοράς που θα φέρει μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σε πιο προσιτές τιμές. Όμως, εκτός από την εξάλειψη της περίφημης φόρμας VI-1, τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο όσον αφορά τα πραγματικά κέρδη: 1 AUD (δηλαδή 0,63 ευρώ) ανά κιβώτιο έξι φιαλών. Πράγματι, η εξοικονόμηση μεταφράζεται σε πτώση περίπου 10 λεπτών του ευρώ ανά φιάλη, ένα κέρδος που ωχριά σε σύγκριση με τις αυξήσεις του στρατοσφαιρικού κόστους σε όλα τα επίπεδα και την επόμενη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. «Είναι γελοίο», συμφωνεί ο Stuart McCloskey, ιδρυτής και διευθυντής του The Vinorium, το οποίο ξεχωρίζει για την εξειδίκευσή του, αφού το 98% της δραστηριότητάς του αφορά την εισαγωγή και την εμπορία αυστραλιανών κρασιών. «Από την 1η Αυγούστου, η ταξινόμηση κρασιού μεταξύ 11,5 και 14,5% Vol. θα αυξηθεί κατά 53 πένες [δηλαδή 62 cts], συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και η αύξηση φτάνει τις 97 πένες για αλκοολικό τίτλο κρασιού 15% Vol. και άνω, επομένως το κέρδος 9 πένες ανά φιάλη είναι άχρηστο». Σαν αυτόν οι εισαγωγείς έχουν πληγεί από τις αυξήσεις των τιμών των ναύλων, των χρεώσεων λιμενικού χειρισμού και δεσμεύσεων, του κόστους παράδοσης και συσκευασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για να μην αναφέρουμε τις καθυστερήσεις στη ναυτιλία και την έλλειψη χώρου στα πλοία, που επιδεινώνονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας.

 

Κρίση αγοραστικής δύναμης

Αλλά για τον Βρετανό εισαγωγέα, επικεφαλής μιας εταιρείας που προσφέρει περίπου 300 αυστραλιανές ετικέτες κρασιού των οποίων η μέση τιμή πώλησης υπερβαίνει τις 30 £ [ή 35 ευρώ) με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 3 εκατομμυρίων λιρών, η πρόκληση βρίσκεται τώρα αλλού. «Τα τελευταία δύο χρόνια, είχαμε σχεδόν το χειρότερο σενάριο, μετά ήρθε η σύγκρουση στην Ουκρανία και ειδικά η κρίση αγοραστικής δύναμης». Αφού προσπάθησε να απορροφήσει τις διάφορες αυξήσεις τιμών, ο εισαγωγέας αποφάσισε να μεταβιβάσει πλήρως μια αύξηση 10% που εφαρμόστηκε από έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές του - το The Standish, που βαθμολογείται τακτικά μεταξύ 98 και 100 πόντων από τους κριτές. «Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, πουλούσαμε περίπου 11 παλέτες για 30 λίρες το μπουκάλι. Πριν από δύο εβδομάδες προσφέραμε σε προπώληση και πουλήσαμε δύο μόνο παλέτες». Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων και του γενικού κόστους ζωής αρχίζει να γίνεται αισθητή σε όλη τη Μάγχη. «Έχουμε πραγματικά συνειδητοποιήσει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθουν οι πωλήσεις στο επίπεδό τους πριν από δύο χρόνια, όταν οδηγούνταν κυρίως από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Φέτος είναι πολύ πιο δύσκολη χρονιά από πέρυσι και πιστεύω ότι η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη. Το κρασί έχει γίνει ένα προϊόν σούπερ πολυτελείας και πολλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν χωρίς αυτό».

 

Παράλογες τιμές Μπορντό

Σύμφωνα με τον εισαγωγέα, ο οποίος συμμετείχε στην καμπάνια Futures of Bordeaux για 17 σοδειές, τα αυστραλιανά κρασιά δεν είναι το μόνο σημείο αναφοράς: «Η εκστρατεία Futures είναι σε πλήρη εξέλιξη και όταν βλέπεις τις τιμές που προσφέρει το Μπορντό, είναι για γέλια. Ακούμε τον διάλογο και τον τόνο ορισμένων εισαγωγέων, αλλά βλέπουμε και την απουσία πωλήσεων. Οι άνθρωποι του Μπορντό έδειχναν πάντα μια κάποια αλαζονεία όπου αγνοούν τη γενική κατάσταση, αλλά οι τιμές είναι παράλογες και ξέρω ότι πολλοί επαγγελματίες δεν πουλάνε». Πρέπει επίσης να πούμε ότι το Brexit επηρέασε τα πάντα, προκαλώντας όχι μόνο υλικοτεχνικό και διοικητικό πονοκέφαλο, αλλά και απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Από την πλευρά μας, πουλούσαμε σε περίπου 1.800 πελάτες λιανικής στην ηπειρωτική Ευρώπη, προσφέροντάς τους τριήμερη αποστολή με χρέωση παράδοσης περίπου 20 £ ανά κιβώτιο 12 φιαλών. Αυτή η δραστηριότητα, που μας απέφερε περίπου 1 εκατομμύριο λίρες, δεν υπάρχει, γιατί είναι πλέον αδύνατη η αποστολή κρασιών στην ηπειρωτική Ευρώπη».

Ο αντίκτυπος της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης

Όσον αφορά τον γενικό αντίκτυπο της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης από τον Αύγουστο, τα κρασιά υψηλής ποιότητας πιθανότατα θα επηρεαστούν ελάχιστα. «Η τελική τιμή των κρασιών μας είναι σχετικά υψηλή, δεν νομίζω ότι θα επηρεαστούμε πολύ. Αντίθετα, για τα σούπερ μάρκετ και τις εισαγωγές χύμα κρασιού με τιμή περίπου 5-6 £ το μπουκάλι – που είναι το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών από την Αυστραλία – η διαφορά είναι πιθανό να είναι πολύ σημαντική».

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 299 επισκέπτες συνδεδεμένους