Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Ιουλίου 2023

Καμία νέα σήμανση στις ετικέτες των κρασιών για το 2023 και παλαιότερες σοδειές

Η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο επικυρώνουν την εξαίρεση των οίνων που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 από την υποχρέωση επισήμανσης των διατροφικών πληροφοριών και του καταλόγου συστατικών. Μια ταλαιπωρία λιγότερη, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το Συμβούλιο , η οποία θα είναι τυπική, καθώς είχε προηγουμένως δώσει το πράσινο φως. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με τα αφρώδη κρασιά.

 

Με την εφαρμογή από τον τρύγο του 2024, οι ευρωπαϊκές αρχές επιτρέπουν στον κλάδο να δώσει στον εαυτό του τον χρόνο να κατανοήσει αυτό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο διαφάνειας προς τον καταναλωτή.

Καθιστώντας δυνατή την τροποποίηση του νομικού πεδίου μιας ευρωπαϊκής κατ' εξουσιοδότηση πράξης, μόλις εγκρίθηκε μια διορθωτική διάταξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο* για να διευκρινιστεί ότι τα κρασιά που παράγονται πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 ,θα εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης, των διατροφικών πληροφοριών και του καταλόγου των συστατικών τους. Έτσι, τα κρασιά που παράγονται με εσοδεία 2023 και αυτά από προηγούμενες σοδειές δεν χρειάζεται να εφαρμόζουν το νέο πλαίσιο ετικετών, είτε παρουσιάζονται απευθείας στην ετικέτα, είτε με QR Code ή άλλο σύστημα (όπως ηλεκτρονικά τσιπ). Τα κείμενα εφαρμογής για τους νέους κανονισμούς είχαν καθυστερήσει και «αυτό απαλλάσσει τον τομέα από μια τεράστια ταλαιπωρία», επιχαίρει η ευρωβουλευτής Irène Tolleret (Renew) στο Twitter. «Δεδομένων των προθεσμιών, μπορώ μόνο να ευχαριστήσω την ανταπόκριση και την κατανόηση που επέδειξαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα» επιβεβαιώνει η Matilde Poggi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Οινοποιών (CEVI). H Ιταλίδα οινοποιός τόνισε ότι «οι ανεξάρτητοι οινοποιοί στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών και γι' αυτό είμαστε πλήρως έτοιμοι να τους παρέχουμε περισσότερες πληροφορίες που κρίνονται σχετικές, όπως ο κατάλογος των συστατικών και η διατροφική δήλωση».

Πριν στο κείμενο αναφερόταν «επισημασμένα κρασιά και προϊόντα», γεγονός το οποίο δημιουργούσε πρόβλημα αβεβαιότητας, ειδικά για τα κρασιά που προορίζονται για τοποθέτηση: παλαιώνουν στα οινοποιεία κανονικά σε μπουκάλια, αλλά χωρίς ετικέτες επισημαίνει ο Ignacio Sánchez Recarte, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου (CEEV), ο οποίος διευκρινίζει ότι «το Συμβούλιο πρέπει να ολοκληρώσει μια αντίστοιχη διαδικασία πριν από τη δημοσίευση του κανονισμού και ως εκ τούτου η αλλαγή είναι επίσημη.

 

Επιστροφή στο αρχικό νόημα

 Σύμφωνα με τακτικά μέλη στις Βρυξέλλες, η ψηφοφορία από το Συμβούλιο θα είναι τυπική, καθώς οι ευρωπαίοι υπουργοί έχουν ήδη αποφασίσει υπέρ αυτής της διατύπωσης κατά τις διαπραγματεύσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027). Η προέλευση αυτής της διατύπωσης "επισημασμένα κρασιά και προϊόντα" προήλθε από την Επιτροπή, το Συμβούλιο είχε προτείνει "παραγόμενους οίνους" και το Κοινοβούλιο "επισημασμένους ή παραγόμενους οίνους". Αυτή η κίνηση της Tipp-ex καθιστά δυνατή την επιστροφή στο επιδιωκόμενο νόημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ απλοποιεί τα πράγματα, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα που υποβάλλει ολόκληρος ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας.

«Μια απλοποίηση προερχόμενη από τις Βρυξέλλες, δεν πρέπει να κρύψετε την ευχαρίστησή σας! Τονίζει μια ειδικός της ευρωπαϊκής οινικής πολιτικής, σημειώνοντας ωστόσο μια λεπτομέρεια που πρέπει να διευκρινιστεί: «παραμένει ένα ερώτημα σχετικά με τον ορισμό των «παραγόμενων κρασιών». Τι γίνεται με τους αφρώδεις οίνους: η παραγωγή είναι η ζύμωση; Ελπίζουμε ότι η Επιτροπή θα έχει μια απλή ερμηνεία, ώστε όλοι να μπορούν να βρουν τον δρόμο τους και ότι δεν θα είναι πονοκέφαλος για τους Bruts Sans Année…»

 

 

*: Το διορθωτικό ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα και ελλείψει σχολιασμού μετά από 24 ώρες, εγκρίθηκε de facto.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 565 επισκέπτες συνδεδεμένους