Εκτύπωση
PDF

30 Ιανουαρίου 2024

Οι έμποροι ζητούν ηρεμία από τους αμπελουργούς-οινοποιούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Γαλλία, ενώ οι αγρότες αποκλείουν το Παρίσι

Μετά από επιδρομές που στόχευσαν εμπόρους στο περιθώριο διαδηλώσεων που κύριο αίτημα ήταν οι αξιοπρεπείς τιμές, το Συνδικάτο του Languedoc ζητά ενότητα και κατευνασμό για να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

 

Ίδιος αγώνας: «σε τρία χρόνια, οι αμπελουργοί-οινοποιοί και οι έμποροι υπέστησαν ιστορικό πάγωμα, καλπάζοντα πληθωρισμό, έλλειψη ξηρών υλικών και ιλιγγιώδη πτώση της κατανάλωσης σε όλο τον κόσμο που επηρεάζει ιδιαίτερα τα κόκκινα κρασιά», σημειώνει η UEVM. (διαδήλωση στις 26 Ιανουαρίου 2024 στο Μονπελιέ)

 

Ενώ οι αμπελουργοί και οινοποιοί του Νότου βρίσκονται στο δρόμο με όλη τη γαλλική γεωργία, «το εμπόριο κρασιού στο Languedoc ανακοινώνει ότι λυπάται που οινοποιεία γίνονται στόχος ορισμένων οινοπαραγωγικών κινημάτων» όπως αναφέρουν σε ένα δελτίο τύπου της Ένωσης Εταιρειών Οίνων Μεσογείου ( UEVM) την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Το πρωί της 26ης Ιανουαρίου, παλέτες πυρπολήθηκαν και στέμφυλα πετάχτηκαν από αμπελουργούς και οινοποιούς από το Béziers μπροστά από τα οινοποιεία Castel και Grands Chais de France στο Hérault. Το προηγούμενο απόγευμα στη Nîmes, το εμπορικό κέντρο Johanès Boubée (θυγατρική του ομίλου Carrefour) έγινε στόχος αμπελουργών και οινοποιών από την Gard, οι οποίοι άδειασαν κάδους με κρασί, έσπασαν τον εξοπλισμό στις γραμμές εμφιάλωσης και επιτέθηκαν φραστικά στους υπαλλήλους του κέντρου αγορών και συσκευασίας. Οι αμπελουργοί-οινοποιοί μέμφουν τους εμπόρους για γαλλικοποίηση εισαγόμενων ισπανικών κρασιών και εκφράζουν την αντίθεση τους στις προτάσεις για μείωση της τιμής των χύμα κρασιών, γεγονότα που πέραν των άλλων δημιουργούν θυμό.

Σε κατευνασμό περισσότερο, παρά καταδίκη, προβαίνει ο Gilles Gally, πρόεδρος της UEVM αναγνωρίζοντας ότι «το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί χωρίς να μπορεί να μετακυλιστεί. Κατανοώ την αγωνία των αμπελουργών, αλλά η βία κατά των συντρόφων τους δεν είναι λύση». Αντιμέτωποι με οικονομικές, κλιματικές και γεωπολιτικές δυσκολίες, «η αγανάκτηση που εκδηλώνεται με βία είναι μεγάλη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δυναμική προσαρμογής σε νέες αγορές και να κερδίσουμε ξανά τις καρδιές των καταναλωτών» διακηρύσσει η UEVM. «Το Languedoc Roussillon είναι γεμάτο από υπέροχα terroirs. Είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε συλλογικά βιώσιμες αγορές για να προωθήσουμε τα κρασιά μας» εύχεται ο Gilles Gally.

Όμως όπως διαφαίνεται οι κινητοποιήσεις, κάθε άλλο παρά κοπάζουν σηματοδοτώντας τα αδιέξοδα του αγροτικού πληθυσμού ,αφού από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 2 μ.μ., αγρότες από τα διαμερίσματα: Aisne, Aube, Eure, Eure-etLoir, Île-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine-et-Marne, Seine-Maritime και Somme, που είναι μέλη του δικτύου FNSEA και των Young Farmers of the Greater Paris Basin, αρχίζουν πολιορκία της πρωτεύουσας για αόριστο χρονικό διάστημα», όπως αναφέρουν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δελτίο τύπου. «Όλοι οι κύριοι άξονες που οδηγούν στην πρωτεύουσα θα καταληφθούν από αγρότες», προσθέτουν στο σύντομο κείμενο.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 304 επισκέπτες συνδεδεμένους