Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Νοεμβρίου 2010

Εφαρμογή  καναδικής νομοθεσίας περί βιολογικών προϊόντων από το Liquor Control Board of Ontario (LCBO).

Με έγγραφο που εστάλη από το Liquor Control Board of Ontario, υπενθυμίζεται η εφαρμογή, από το Επαρχιακό Μονοπώλιο Οίνου, της καναδικής νομοθεσίας περί  βιολογικών προϊόντων (organic products), την επιβολή της οποίας εποπτεύει η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA).

Επί του παρόντος και έως την 30η Ιουνίου 2011, η CFIA  αντιμετωπίζει με επιείκεια τις περιπτώσεις παραβίασης της  εν λόγω νομοθεσίας. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, θα ισχύσουν πλήρως οι διατάξεις της.
Το LCBO έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων την 1η  Ιανουαρίου 2011 για τα προϊόντα που βρίσκονται στις αποθήκες του και την 30η Ιουνίου 2011 για τα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα.  Όλα τα νέα οργανικά προϊόντα που εισάγονται μέσω LCBO θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις των νέων κανονισμών. Όσον αφορά τα προϊόντα που είναι ήδη εγγεγραμμένα στο LCBO, θα δοθεί προθεσμία ώστε να μεταφραστούν οι οργανικές προδιαγραφές τους στις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους και εν γένει να συμμορφωθούν με τα νέα καναδικά πρότυπα για τα βιολογικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του Liquor Control Board of Ontario, oι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό ενός κρασιού ως βιολογικού, είναι οι εξής:
  • Ο φορέας που πιστοποίησε το προϊόν ως «οργανικό-βιολογικό» πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του εν λόγω προϊόντος. Προϊόν του οποίου η σήμανση δεν αναφέρει τον φορέα πιστοποίησης δε θα γίνεται αποδεκτό.
  • O χαρακτηρισμός ενός προϊόντος ως βιολογικού πρέπει να αναγράφεται και στις δύο επίσημες γλώσσες της χώρας: Αγγλικά και Γαλλικά.
  • Πιστοποιητικά ή επιστολές από τον φορέα πιστοποίησης θα πρέπει να υποβάλλονται στο LCBO για την εξακρίβωση της βιολογικής ιδιότητας του προϊόντος. Το πιστοποιητικό πρέπει να αναφέρει τα συγκεκριμένα προϊόντα που χαρακτηρίζονται βιολογικά. Εάν το πιστοποιητικό περιλαμβάνει λίστα προϊόντων, (τα οποία χαρακτηρίζονται βιολογικά), η λίστα αυτή πρέπει να συνοδεύει το πιστοποιητικό, το οποίο επιπλέον θα πρέπει να καλύπτει τις συγκεκριμένες χρονολογικές περιόδους παραγωγής των προϊόντων.
  • Το πιστοποιητικό πρέπει να αναφέρεται στα καναδικά πρότυπα για βιολογικά προϊόντα- standarts ή σε επισήμως αποδεκτά πρότυπα  ανάλογα με τα καναδικά.  Μέχρι τώρα, μόνο το Εθνικό Πρόγραμμα Προτύπων για τα βιολογικά προϊόντα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) έχει εγκριθεί ως ανάλογο με το καναδικό. Το LCBO θα κάνει εξαίρεση για τα προϊόντα οίνου παραγωγής 2008 ή προγενέστερα,  εφόσον το πιστοποιητικό στηρίζεται σε αναγνωρισμένα πρότυπα για βιολογικά προϊόντα.
  • Για τον χαρακτηρισμό προϊόντος ως βιολογικού θα πρέπει τόσο τα συστατικά, όσο και ο τρόπος παραγωγής του να συνάδουν με τα βιολογικά πρότυπα. Εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούν τον όρο “βιολογικό-οργανικό” σε οποιαδήποτε μορφή (π.χ. organica, organico) ή διαφήμιση προϊόντος που χρησιμοποιεί αυτόν τον προσδιορισμό, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά σε βιολογικά συστατικά ή βιολογικό τρόπο παραγωγής, θα θεωρείται ότι αναφέρονται σε προϊόν που είναι εξ ολοκλήρου βιολογικό.
  • Ως μέγιστο επιτρεπόμενο όριο θειούχων αλάτων για το βιολογικό κρασί έχουν οριστεί τα 30mg/L  SO2  και 100 mg /L TSO2.
  • Στην περίπτωση βιοδυναμικού ισχυρισμού, απαραίτητη κρίνεται η υποβολή πιστοποιητικού ή επιστολής από τον οργανισμό πιστοποίησης στο Κρατικό Μονοπώλιο Αλκοόλης του Οντάριο (LCBO). Η ημερομηνία που θα αναφέρεται στο  πιστοποιητικό πρέπει να ανταποκρίνεται στην ημερομηνία παραγωγής του οίνου.
  • Οι προμηθευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν κάθε ισχυρισμό σχετικά με οικολογικές πρακτικές καλλιέργειας και παραγωγής του προϊόντος που διακινούν.
  • Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η αναγραφή της επισήμανσης παραγωγής οίνου από βιολογικά αμπέλια ή κατόπιν εφαρμογής διαδικασιών βιολογικής γεωργίας. Κάθε αναφορά σε βιολογικά συστατικά ή χαρακτηριστικά είναι επιτρεπτή μόνο στην καταγραφή των συστατικών του προϊόντος. Ορισμένα κρασιά που χαρακτηρίζονται ως «παρασκευασμένα από βιολογικά σταφύλια» είναι πιθανό να συνάδουν με τα τρέχοντα καναδικά πρότυπα περί βιολογικού οίνου. Οινοποιεία που επιθυμούν να διακινήσουν βιολογικό οίνο στον Καναδά πρέπει να απευθυνθούν στον φορέα πιστοποίησης οργανικών προϊόντων με τον οποίο συνεργάζονται, ώστε να καθοριστεί εάν το κρασί που παράγουν πληροί τα καναδικά βιολογικά πρότυπα.

Πληροφορίες σχετικά με τους ισχύοντες καναδικούς κανονισμούς και πρότυπα περί οργανικών προϊόντων μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Καναδικού Υπουργείου Δικαιοσύνης: http://laws.justice.gc.ca/en/SOR-2006-338">http://laws.justice.gc.ca/en/SOR-2006-338

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 774 επισκέπτες συνδεδεμένους