19 Οκτωβρίου 2011
Όροι και προϋποθέσεις για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών στον αμπελοοινικό τομέα
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2299Β/14.10.11 η ΚΥΑ για τη συγκρότηση και αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών του αμπελοοινικού τομέα, ενός νέου θεσμού που όμως εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών οργανώσεων Copa-Cogecaκαι της Commission.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) σύμφωνα με την πρόσφατη αναγγελία της Commission για την ΚΑΠ 2013-2019, θα τυγχάνουν στήριξης (προφανώς μετά το 2013) προκειμένου να ενισχυθεί η θέση των γεωργών.
Δικαίωμα συγκρότησης Ο.Π. έχουν όλων των βαθμίδων οι συνεταιρισμοί καθώς και τα ΝΠΙΔ.
Στόχοι των Ο.Π. είναι μεταξύ άλλων ο προγραμματισμός, η συγκέντρωση και η προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση, η μείωση του κόστους παραγωγής, η σταθερότητα των τιμών παραγωγού, η διαχείριση υποπροϊόντων, η διεξαγωγή ερευνών κ.α., υπό τις προϋποθέσεις καθετοποίησης της παραγωγής και της εφαρμογής φιλοαγροπεριβαλλοντικών μέτρων.
Απαίτηση της απόφασης επίσης αποτελεί η εφαρμογή κανόνων που θεσπίζει η Ο.Π. στα μέλη της, η επιβολή ποινών σ’ αυτά, η παροχή πληροφοριών, η παράδοση στην Ο.Π. τουλάχιστον του 80% του προϊόντος των μελών.
Επίσης ορίζεται ελάχιστος αριθμός στις ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές περιοχές τα 10 μέλη με ελάχιστη ποσότητα τους 200 τόνους νωπού προϊόντος και στις λοιπές περιοχές ελάχιστος αριθμός τα 20 μέλη, με ελάχιστη ποσότητα παραγωγής τους 400 τόνους νωπού προϊόντος.