Εκτύπωση
PDF

1 Δεκεμβρίου 2011

Η COPA-COGECA χαιρετίζει με δελτίο τύπου την απόφαση της Ελλάδας που τάσσεται υπέρ της διατήρησης των δικαιωμάτων φύτευσης οιναμπέλων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η COPA-COGECA χαιρετίζει την απόφαση της Ελλάδας να συνενωθεί με τα δώδεκα μέλη που κάνουν έκκληση για την διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης στον αμπελοοινικό τομέα για όλους τους τύπους των οίνων και καλεί τα άλλα Κράτη-Μέλη να ευθυγραμμιστούν με αυτή την πρωτοβουλία.

Σε παρέμβασή του στις Βρυξέλλες ο Pekka Personen, Γενικός Γραμματέας της COPA-COGECA ανέφερε: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ελλάδα, η οποία συνδέθηκε με την πρωτοβουλία μας. Είναι ουσιαστικό να διατηρηθούν τα δικαιώματα φύτευσης στον τομέα, δεδομένου ότι ενέχουν μια πρωταρχική σημασία για τη βιώσιμη και οικονομική ανάπτυξη των ζωνών και συνεισφέρουν στην ισορροπία της αμπελοοινικής ευρωπαϊκής αγοράς».

Ο Thierry Coste, πρόεδρος της ομάδας «Οίνος» της COPA-COGECA πρόσθεσε: «Η COPA-COGECA είναι προβληματισμένη από την επίδραση που θα είχε η απώλεια των δικαιωμάτων φύτευσης. Η απελευθέρωση των δικαιωμάτων, θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις αμπελουργικές ζώνες της Ευρώπης. Αυτό θα σήμαινε το πέρασμα σ’ ένα σύστημα παραγωγής περισσότερο βιομηχανοποιημένο και εντατικό. Θα δημιουργούσε άλλωστε ανισορροπίες στην αγορά αφού θα είχε σαν αποτέλεσμα την παραγωγή πλεονασμάτων. Χάρη στα δικαιώματα φύτευσης, οι ευρωπαίοι αμπελοκαλλιεργητές μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή τους, η οποία θα εξαντληθεί στον γεωργικό τομέα».

Η COPA-COGECA κατά συνέπεια προσκαλεί τους ευρωπαίους υπουργούς να απευθυνθούν στην Commission ώστε να προταθεί η διατήρηση των δικαιωμάτων.

Τα Κράτη – Μέλη που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης των δικαιωμάτων φύτευσης είναι: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Τσεχία και Σλοβακία. 


Κατά την ψηφοφορία για την έκθεση που αφορά το μέλλον της ΚΑΠ οι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν ήδη θέσεις υπέρ της διατήρησης των δικαιωμάτων μετά το 2015 και κατά συνέπεια κατά της κατάργησης τους.

«Καλώ την Commission και τους υπουργούς να τοποθετηθούν υπέρ της διατήρησης, διαφορετικά ο κίνδυνος βιομηχανοποίησης του τομέα και εξαφάνισης των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων είναι προ των πυλών» υπογράμμισε ο Τ. Coste.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 112 επισκέπτες συνδεδεμένους