Εκτύπωση
PDF

24 Μαΐου 2012

Εισαγωγές - εξαγωγές ελληνικών κρασιών  2011: Η κρίση είναι εδώ μαζί με αναιμική  ανάπτυξη

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ που πραγματοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ, για την περίοδο ΙΑΝ-ΔΕΚ 2011, που αφορούν τις εισαγωγές και εξαγωγές των ελληνικών κρασιών το 2011, έτος που κορυφώθηκε η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων:

  • Ο όγκος των εισαγόμενων οίνων παρουσίασε εκρηκτική αύξηση της τάξης του 96,01% από χώρες της ΕΕ, με πρώτη χώρα εισαγωγών την Ιταλία και μέση τιμή εισαγόμενων οίνων 0,82 €/lt και τρίτη την Ισπανία με 0,49 €/lt !!!
  • Αντίστοιχα η αξία των εισαγωγών από χώρες της ΕΕ αυξήθηκε μόνο κατά 7,24%, γεγονός που καταδεικνύει την αύξηση σε όγκο εισαγωγών πάμφθηνων κρασιών, με το αναπάντητο ερώτημα πως πωλούνται αυτά τα κρασιά, να αναζωπυρώνεται
  • Η μέση τιμή εισαγωγής ανά λίτρο οίνου από χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στα 1,21 € έναντι 2,21 €/ lt το 2010 (!!!), επιβεβαιώνοντας την παραπάνω διαπίστωση. Η μέση τιμή εισαγωγών από Τρίτες Χώρες αυξήθηκε από 3,53 €/ lt σε 5,77 €/ lt.
  • O όγκος των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ μειώθηκε κατά 11,36% και κατά 15,78% προς Τρίτες Χώρες καταρρίπτοντας τη φενάκη περί αύξησης εξαγωγών εν μέσω κρίσης
  • Η ερμηνεία της παραπάνω μεταβολής δίνεται από την εξέταση των στοιχείων αξίας των ελληνικών εξαγωγών οίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία η αξία εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,37% και προς Τρίτες Χώρες κατά 11,39%. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την μείωση εξαγωγών σε ποσότητες ακριβότερων οίνων
  • Η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώνεται από την διακύμανση των μέσων τιμών εξαγωγής σύμφωνα με την οποία η μέση τιμή εξαγωγής προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκε από 1,35 €/ lt (2010), σε 1,62 €/ lt (2011). Παρά την ποσοστιαία αύξηση κατά 20% σε απόλυτες τιμές το ελληνικό κρασί εξακολουθεί να εξάγεται στις χαμηλές κατηγορίες τιμής, συνεχίζοντας την «άρρωστη» τακτική της «ομογένειας» και του «κάτω ραφιού».
  • Παράλληλα η μέση τιμή εξαγωγής προς Τρίτες Χώρες ενώ αυξήθηκε κατά 31,81% από 2,42 €/ lt (2010) σε 3,19 €/ lt (2011) εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή για τα δεδομένα του ανταγωνισμού λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι στις ΗΠΑ πρώτη χώρα εξαγωγής η μέση τιμή των 3,58 €/ lt (3,28 €/ lt 2010), θεωρείται χαμηλή έναντι των αντίστοιχων τιμών οίνων ανταγωνιστριών χωρών για το ελληνικό κρασί.

Οι πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκε η ΚΕΟΣΟΕ παρουσιάζουν διακυμάνσεις που γεννούν ερωτήματα, αλλά κατά πάγια πρακτική η ΚΕΟΣΟΕ θα αποστείλει παρατηρήσεις στην ΕΛΣΤΑΤ, δεδομένου ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά. Παρόλ’ αυτά δεν αναμένονται μεταβολές στην ερμηνεία των δεδομένων αντίθετα με βάση τις παρατηρήσεις που αποστέλλει η ΚΕΟΣΟΕ, τα συμπεράσματα επιβεβαιώνονται επί το χείριστον.  

Τα στατιστικά στοιχεία θα τα βρείτε εδω    

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 169 επισκέπτες συνδεδεμένους