Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση ΚΕΟΣΟΕ στη διαβούλευση του ΥΠΑΝ για την αναγραφή προέλευσης στους χύμα οίνους και τις υψηλές τιμές στην εστίαση

Σχετικά με την  Δημόσια διαβούλευση που αφορά  στους Κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών ( ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), η ΚΕΟΣΟΕ κατέθεσε τις εξής παρατηρήσεις:

Οι υψηλές τιμές εστίασης των εμφιαλωμένων οίνων κατ’ ουσίαν ωθούν τον καταναλωτή στην κατανάλωση χύμα οίνων. Το αποτέλεσμα αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ο πολλαπλασιασμός της αρχικής τιμής (περισσότερο και από δέκα φορές) δεν αποτελεί φαινόμενο αισχροκέρδειας. Η συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Ανάπτυξης , είναι απαραίτητη για να διερευνηθεί το νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου, πότε, ακόμη και στην ελεύθερη αγορά, υπάρχει υπέρβαση της έννοιας του νόμιμου κέρδους με αποτέλεσμα την αισχροκέρδεια.

Η αδιαφάνεια, όταν πρόκειται για κατανάλωση οίνων «σε καράφα», έγκειται στο ότι ο καταναλωτής στα σημεία εστίασης ουδέποτε γνωρίζει την προέλευση του προϊόντος που καταναλώνει το οποίο προτείνεται πχ ως ντόπιο ή της συγκεκριμένης ποικιλίας, παρ’ ότι η νομοθεσία για τη σήμανση των περιεκτών κάτω των 60 lt είναι σαφής.
Για την αντιμετώπιση θεμάτων τήρησης της αμπελοοινικής νομοθεσίας , παραπλάνησης ή ενημέρωσης του καταναλωτή είναι αναγκαίο στους τιμοκαταλόγους των σημείων εστίασης , υποχρεωτικά ν’ αναγράφεται  η προέλευση (συμπεριλαμβανομένης της χώρας προέλευσης  εάν δηλαδή είναι ελληνικό προϊόν ,όπως επίσης της χώρας εάν  είναι ενδοκοινοτικά αποκτούμενο ή εισαγόμενο ), η ποικιλία και ο παραγωγός του προϊόντος, ανάλογα με τις υποχρεώσεις επισήμανσης ανά κατηγορία οίνου που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ιχνηλασιμότητας  και ελέγχου ,που αφορούν την πληροφόρηση ,την ασφάλεια του καταναλωτή και την ανάπτυξη θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά .

Όσον αφορά τις τιμές που καταβάλλονται από τον καταναλωτή στα σημεία εστίασης για τους χύμα οίνους, διαπιστώνεται η ίδια αν όχι δυσμενέστερη πρακτική που εφαρμόζεται στους εμφιαλωμένους οίνους και έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια κάθε έννοιας επιχειρηματικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση του νόμιμου κέρδους. Είναι ενδεικτικό ν’ αναφερθεί ότι στο χονδρεμπόριο η τιμή πώλησης ανά Lt οίνου σε bag in box, κυμαίνεται από 0,35 € - 0,45 € ενώ ο καταναλωτής για το ίδιο προϊόν καταβάλλει μέχρι και 8 € - 10 € / lt στα σημεία εστίασης.

Παρακαλούμε να λάβετε υπ όψιν τα ανωτέρω θέματα ,που εφ όσον διευθετηθούν ,θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα της αγοράς οίνου στη χώρα μας .
 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 364 επισκέπτες συνδεδεμένους