Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Νοεμβρίου 2012

Νέα μέτρα θα ζητήσει να ισχύσουν στη νέα ΚΟΑ η ΚΕΟΣΟΕ με Copa-Cogeca

Στις Βρυξέλλες ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση της Ενιαίας ΚΟΑ (στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ΚΟΑ Οίνου), προκειμένου να βελτιωθούν τα μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα.

Οι φορείς των συνεταιρισμών έχουν ήδη χαράξει τις πολιτικές κατευθύνσεις για την αναθεώρηση, οι οποίες άλλωστε συμπυκνώνουν και τις ιδιαίτερες κατευθύνσεις που έχουν υιοθετήσει τα Κράτη Μέλη ανάλογα με τον τομέα συμφερόντων τους. Συνεπώς από την μεριά των συνεταιρισμών η ΚΕΟΣΟΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζητά συμμαχίες ώστε να υιοθετηθούν θέσεις που αρμόζουν στα προφίλ του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα.

Η πρώτη πολιτική επιδίωξη αφορά την αναγκαιότητα διατήρησης των παλαιών μέτρων που προσαρμόζουν την προσφορά στη ζήτηση και τα οποία καταργούνται με την τελευταία μεταρρύθμιση, όπως η διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης και οι αποστάξεις, που αποτελούν παράγοντες σταθεροποίησης των τιμών στην αγορά εις όφελος των παραγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται σημαντικό να μεταφερθεί, η διαχείριση των μέτρων στις Οργανώσεις Παραγωγών και τους συνεταιρισμούς.

Τα προγράμματα προβολής και προώθησης αποτελούν ένα μέτρο ευρείας αποδοχής ως προς την φύση τους σαν Εργαλείο διείσδυσης στις αγορές Τρίτων Χωρών με την προϋπόθεση όμως ότι θα μπορούν να επεκταθούν για 3+2 έτη και την προϋπόθεση επίσης ότι θα πρέπει τα προγράμματα αυτά να χρηματοδοτήσουν και επενδύσεις στις αγορές αυτές.

Το κύριο βάρος όμως των προγραμμάτων Προβολής Προώθησης, είναι αναγκαίο να μετατοπισθεί στην εσωτερική αγορά, όπου η Ευρώπη πραγματοποιεί σε επίπεδο ενδοκοινοτικών συναλλαγών το 52% των εξαγωγών. Κατά συνέπεια η χρηματοδότηση μέσω της ΚΟΑ προγραμμάτων για την εσωτερική αγορά, ουσιαστικά αποτελεί νέο μέτρο, εντός του Εθνικού Φακέλου.

Η σημαντική συμβολή των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης στην ανταγωνιστικότητα του τομέα είναι αδιαμφισβήτητη, προτείνεται όμως το μέτρο να επεκταθεί και να καλύπτει τις περιπτώσεις μεταφύτευσης, όταν υπάρχει προσβολή από ασθένειες στο φυτικό κεφάλαιο, αλλά και τις περιπτώσεις καταστροφής του αμπελώνα από άγρια ζώα.

Για το μη δημοφιλές μέτρο του πρώιμου τρύγου, προτείνεται η βελτίωση των συνθηκών εκτέλεσης του προγράμματος και για τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας προτείνεται συμμετοχή με κοινοτικούς πόρους στις αποζημιώσεις των κινδύνων που επισυνέβησαν (σσ σήμερα καλύπτονται μόνο τα διοικητικά έξοδα των Ταμείων). Θετική θεωρείται η ανακοίνωση της Commission για επέκταση των ασφαλιστικών κινδύνων, για όσα Κράτη-Μέλη χρησιμοποιούν το Μέτρο της Ασφάλισης Συγκομιδής. Όσον αφορά το Μέτρο των επενδύσεων (σσ στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται) η Copa-Cogeca ζητούν να καθοριστούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα οριζόντια προγράμματα, αλλά και να ενταχθούν στις επενδύσεις αυτές αποστακτήρια υποπροϊόντων.

Η απόσταξη πόσιμης αλκοόλης και η απόσταξη υποπροϊόντων που καταργούνται από 1/8/2013 θεωρούνται χρήσιμα μέτρα που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και συμβάλλουν στην ασφάλεια του καταναλωτή και προτείνεται να διατηρηθούν.

Το ίδιο ισχύει και για την απόσταξη κρίσης της οποίας το ύψος αποζημίωσης δεν θεωρείται ελκυστικό.

Τέλος από τα υφιστάμενα μέτρα η χρήση συμπυκνωμένου γλεύκους για τον εμπλουτισμό (το μέτρο καταργείται στις 1/8/2013) σε σχέση με τη χρήση ζάχαρης παραμένει επίκαιρο και ζητείται να επανενταχθεί στον Εθνικό Φάκελο. Δυστυχώς υπάρχει σιγή για τη χρήση ζάχαρης, όπου το μέτωπο του νότου (μαζί και η Ελλάδα) θα πρέπει να ανακινήσει.

Ο κατακερματισμός της προσφοράς (ιδιαίτερα στην Ελλάδα) είναι ζητούμενο ν΄αντιμετωπισθεί αφού το 94% των αμπελώνων στην Ευρώπη είναι κάτω των 5 Ha. Είναι λοιπόν αναγκαίο να θεσπισθούν νέα μέτρα για συνεκτικότερη συγκέντρωση της προσφοράς, ως νέο μέτρο επίσης ο συνεταιριστικός χώρος ζητά να επανέλθει η ιδιωτική αποθεματοποίηση ώστε ν’ αποφευχθούν οι πιέσεις των τιμών στην αγορά, ενώ (στο μπλοκ είναι και η Ελλάδα) ζητείται η επέκταση της βοήθειας (όπως των νησιών του Αιγαίου) και στις υπόλοιπες μειονεκτικές περιοχές.

Τέλος ως νέα μέτρα ζητείται να ενταχθούν στον Εθνικό Φάκελο, η έρευνα και η καινοτομία, καθώς επίσης η συγκρότηση παρατηρητηρίου οίνου προκειμένου να κατανοούνται καλύτερα οι τάσεις της αγοράς.

Η διαβούλευση σε επίπεδο Commission θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013, ο δρόμος είναι μακρύς, περνά μέσα από συμβιβασμούς και συμφέροντα με αδύνατες προς το παρόν προβλέψεις, αφού παραμένουν «ανοιχτά» ακόμα τα θέματα των «Δικαιωμάτων Φύτευσης» και της ΚΑΠ με ορίζοντα το 2020, θέματα που επηρεάζουν την ΚΟΑ Οίνου..

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1108 επισκέπτες συνδεδεμένους