Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Ιανουαρίου 2025

Νέα αμερικανική έκθεση επιβεβαιώνει τα οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Λίγες ημέρες πριν από τις διακοπές των εορτών, μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής (NASEM) στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει ευεργετική επίδραση στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.

 

Η έκθεση υποστηρίχθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ

 

Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ως μέρος της πενταετούς ενημέρωσης των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τον πληθυσμό των ΗΠΑ, εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο, της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ σε οκτώ πτυχές της ανθρώπινης υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας από κάθε αιτία. καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Δεκατέσσερις ειδικοί ερευνητές αξιολόγησαν την ύπαρξη επαρκών επιστημονικών στοιχείων για τη διεξαγωγή συστηματικής ανάλυσης καθεμιάς από αυτές τις πτυχές, προτού προχωρήσουν στην σύνταξη της έκθεσης και στη συνέχεια η εργασία τους επανεξετάστηκε από δέκα άλλους ερευνητές, ορισμένοι από τους οποίους είναι γνωστοί για την καταπολέμηση του αλκοόλ.

 

Τα όρια της έρευνας

Ποσοτικοποιώντας τη μέτρια κατανάλωση ενός ποτηριού (14 g αλκοόλ) την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτηριών (28 g αλκοόλ) για τους άνδρες, οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους μια αρχική ανάλυση στοιχείων που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2010 και 2024. Φρόντισαν να αποκλείσουν από την ανάλυσή τους οποιαδήποτε μελέτη συμπεριλαμβανομένων των σημερινών απεχόντων που είχαν καταναλώσει αλκοόλ στο παρελθόν, για να αποφευχθεί η μεθοδολογική προκατάληψη. Κατέταξαν επίσης τα συμπεράσματά τους σε επίπεδα βεβαιότητας: ισχυρά, μέτρια και χαμηλά. Ωστόσο, δεν ανέλυσαν τις επιπτώσεις στην υγεία μεμονωμένων τύπων αλκοολούχων ποτών και περιέγραψαν το σύνολο των δεδομένων από τα οποία μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το αλκοόλ και την υγεία ως «ατελή». Η πιθανότητα υποτίμησης της κατανάλωσης αλκοόλ και η έλλειψη τυποποίησης όρων όπως «μη πότης» και «μέτρια πότης» αποτελούν, στην πραγματικότητα, προκλήσεις για την έρευνα και διερεύνηση οδών για την κάλυψη ορισμένων κενών και την «ενίσχυση των διαθέσιμων πληροφοριών». . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ για το αλκοόλ και την υγεία, θα επέτρεπαν την επίτευξη υψηλού επιπέδου βεβαιότητας.

 

Επιβεβαιώθηκαν και πάλι τα καρδιαγγειακά οφέλη

Σε κάθε περίπτωση, μόλις παγιοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις, η ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα «με μέτριο επίπεδο βεβαιότητας» ότι «σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν ποτέ αλκοόλ, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία». Μια εξήγηση για αυτό το αποτέλεσμα έγκειται στα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδιαίτερα στον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας για άνδρες και γυναίκες. Το ίδιο ισχύει για το μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου και το μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και το επίπεδο βεβαιότητας για τα δύο τελευταία είναι χαμηλό (σε σύγκριση με μέτριο για την καρδιαγγειακή θνησιμότητα).

 

Επιδράσεις στους καρκίνους που πρέπει να χαρακτηριστούν

Στον περίπλοκο τομέα των καρκίνων, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του μαστού (μέτριο επίπεδο βεβαιότητας), καθώς και μια συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (χαμηλή βεβαιότητα), σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά, «δεν μπορούσε να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους μέτριους καταναλωτές σε σύγκριση με τους ισόβιους απέχοντες». Το ίδιο ισχύει και για τους καρκίνους του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου ή του λάρυγγα. Τέλος, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία συσχέτισης μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ ή γνωστικής έκπτωσης, σε σύγκριση με την αποχή ή την περιστασιακή κατανάλωση.

 

Οι ψευδείς ισχυρισμοί κατέρρευσαν

"Η έκθεση NASEM...παρέχει μια καλά ερευνημένη ματιά στην τρέχουσα κατάσταση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ", δήλωσε η Δρ Laura Catena, η οποία δημιούργησε έναν ιστότοπο το περασμένο καλοκαίρι, ειδικό για τη συλλογή επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με η σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού/αλκοόλ και της υγείας. Γιατρός επειγόντων περιστατικών, τονίζει ότι το συμπέρασμα της έκθεσης για τη θνησιμότητα από κάθε αιτία αποτελεί «μια ισχυρή αντίκρουση σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει «ασφαλές επίπεδο» κατανάλωσης αλκοόλ».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 220 επισκέπτες συνδεδεμένους