Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Δεκεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 13.12.2012 με τις Διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, με θέμα τη διαμόρφωση θέσεων ενόψει του φορολογικού νομοσχεδίου, διαπιστώθηκε εκ νέου ότι η συνολική επιβάρυνση των αγροτών και των συνταξιούχων του ΟΓΑ, με το Μνημόνιο ΙΙΙ που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, υπερβαίνει το ύψος του ενός δις ευρώ κατά το 2013. Πρόκειται για μέτρα όπως:  α) Η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (152 εκατ. ευρώ), β) Η μείωση επιστροφής ΕΦΚ Πετρελαίου (130 εκατ. ευρώ), γ) Η κατάργηση των δώρων στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ (673 εκατ. ευρώ) και  δ) Η αύξηση της εισφοράς περίθαλψης ασφαλισμένων ΟΓΑ (90 εκατ. ευρώ), τα οποία κινούνται στο όριο της κοινωνικής αναλγησίας.

Διαπιστώθηκε εξάλλου η ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (κατά 6% το 2011 και κατά 10% το 2012) και στο πετρέλαιο, όσο και εξαιτίας της μεγάλης ανόδου της δαπάνης ενοικίων για την καλλιέργεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της εξαιρετικά μεγάλης  αύξησης της δαπάνης για την προμήθεια ζωοτροφών, λιπασμάτων και άλλων εισροών, με αποτέλεσμα τη διόγκωση  της τάσης εγκατάλειψης  των καλλιεργειών.

Εκτιμώντας παράλληλα και όλα τα άλλα επαχθή μέτρα που υιοθετήθηκαν πρόσφατα σε βάρος των αγροτών, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης τους στα 67, η επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς (από 25 έως και 35%) στα έσοδά τους που αποκτούν από τη λειτουργία φωτοβολταϊκών, απόφαση που τους παγίδευσε, οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο, διαπιστώθηκε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης, ουσιαστικά, εξανεμίζουν τις άμεσες ενισχύσεις και το εισόδημά τους.

Επιπλέον αυτών, τα μέτρα που φαίνεται να προβλέπονται στο αναμενόμενο φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο θα έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας της χώρας, πλήττοντας ανεπανόρθωτα, κατά κύριο λόγο τους μικρομεσαίους αγρότες και διαβρώνοντας τον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας, με τελικό αποτέλεσμα να τίθεται σε κρίση η διατροφική επάρκεια της χώρας από την αδυναμία παραγωγής διατροφικών αγροτικών προϊόντων.

Σε ότι αφορά ειδικότερα στο φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο, αφού τονίστηκε, για μία ακόμα φορά ότι όλοι οι αγρότες φορολογούνται και υποβάλλουν καθολικά τη φορολογική τους δήλωση, μετά από τη διεξοδική ανάλυση και συζήτηση των κειμένων που διαρρέουν αποφασίστηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα :

1.    Να τεθεί όριο ακαθαρίστων εσόδων για την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. (τήρηση βιβλίων) και να καθοριστεί το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ και άνω. Όλοι οι υπόλοιποι να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς.
2.    Η απόδοση του Φ.Π.Α. εισροών – εκροών των αγροτών να γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
3.    Οι αγρότες που πρόκειται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. (τήρηση βιβλίων) να έχουν την δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδά τους τις αποσβέσεις όλων των παραγωγικών στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης στη λογιστική τους αξία.
4.    Να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς της ζημίας για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.
5.    Να μην επιβληθεί ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 13% αλλά να παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής δύο συντελεστών ως ακολούθως:
•    Για όλη την φυτική παραγωγή 10%
•    Για όλη την ζωική παραγωγή, δάση και αλιεία 5%
6.    Να μην περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις στα ακαθάριστα έσοδα λόγω της κάλυψης των απωλειών εισοδήματος από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
7.    ΄Εκδοση ηλεκτρονικού παραγωγικού τιμολογίου για όλες τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.
8.    Τα φωτοβολταϊκά των αγροτών να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση όπως τα αγροτικά προϊόντα φυτικής παραγωγής.
9.    Πρόβλεψη αφορολόγητου ποσού 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες.
10.     Τήρηση των λογιστικών και φοροτεχνικών υποχρεώσεων αγροτών που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
11.     Η γη που δεν καλλιεργείται να φορολογείται τεκμαρτά στον  κάτοχο ως μισθωμένη.
12.     Η αναγνώριση των εξόδων των εργατών γης να γίνεται με εργόσημο.
13.     Να μην επιβληθεί φόρος κατοχής στα παραγωγικά ακίνητα της αγροτικής εκμετάλλευσης (κτίσματα, αγροτεμάχια) λόγω του ότι αποτελούν συντελεστές παραγωγής, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται έμμεσα το κόστος των αγροτικών προϊόντων.
14.     Να παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης ποσοστού από το εισόδημα που προέρχεται από την ενοικίαση αγροτεμαχίων από μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε επαγγελματίες αγρότες.

Το ψήφισμα αυτό αποφασίστηκε να σταλεί στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και σε όλους τους Βουλευτές.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1243 επισκέπτες συνδεδεμένους