Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Ιανουαρίου 2013

H προγραμματισμένη έκθεση της Commission για την ΚΟΑ 2009-2013, αξιολογεί θετικά την εφαρμογή των μέτρων, που θα συνεχισθούν βελτιωμένα*

Την προβλεπόμενη έκθεσή της εξέδωσε η Commission για την αξιολόγηση της Ενιαίας ΚΟΑ (ΚΟΑ Οίνου 2009 – 2013) που εκπνέει το 2013.
Δεδομένου ότι, η Commission θεωρεί τον αντίκτυπο των μέτρων της ΚΟΑ επιτυχημένο για την ισορροπία της αγοράς οίνου της ΕΕ, εκτιμούμε ότι η αξιολόγηση αυτή θα αποτελέσει τον βασικό κορμό για την μεταρρύθμιση της νέας Ενιαίας ΚΟΑ (όπου εμπεριέχεται η ΚΟΑ Οίνου) στην οποία θα επέλθουν βελτιώσεις σε σημεία που μνημονεύονται στην αξιολόγηση.
Πέραν των απεικονιστικών μεγεθών θεωρούμε ότι η έκθεση αξιολόγησης σηματοδοτεί και τάσεις των αγορών και των κατηγοριών οίνων που πρόκειται να επηρεάσουν την καταναλωτική συμπεριφορά.
Ωστόσο η έκθεση παραμένει ένα κρίσιμο στοιχείο εφαρμογής πολιτικών στον τομέα μας, βάσει του οποίου θα υιοθετηθούν πολιτικές της Commission στο άμεσο μέλλον
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της έκθεσης αξιολόγησης η μεταρρύθμιση του αμπελοοινικού τομέα το 2008 στόχευε κυρίως στην "αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαίων παραγωγών οίνου."

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του 2008 εφαρμόστηκε σωστά. Η κατάργηση των μέτρων παρέμβασης στην αγορά πραγματοποιήθηκε χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Οι αμπελουργικές ζώνες και η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ συνέχισαν να προσαρμόζονται στη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αγορά είναι σχετικά σταθερή, οι τιμές αυξήθηκαν, παρά τη σταθερή μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη διαρθρωτικού πλεονάσματος στον τομέα του οίνου. Η εφαρμογή του καθεστώτος εκρίζωσης και των εθνικών προγραμμάτων στήριξης ήταν επιτυχής επιλογή.
Εκριζώθηκαν 161.164 εκτάρια γης και σχεδόν 305.000 εκτάρια έχουν αναδιαρθρωθεί επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα σημαντικά μέτρα που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως, είναι η προώθηση και οι επενδύσεις.

Οι τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες για τις εμπορικές εκθέσεις δείχνουν ότι οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες αυξήθηκαν σημαντικά από το 2007 μέχρι σήμερα και ανέρχονται σε 22 εκατ. εκατόλιτρα (8,1 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία των εξαγωγών αυξήθηκε ανά εκατόλιτρο). Οι πρώτοι μήνες του 2012 δείχνουν ακόμη και μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2011. Ενώ η διείσδυση σε νέες αγορές είναι αξιοσημείωτη τα μερίδια αγοράς σε άλλες αγορές του εξωτερικού, ακόμα και σε ορισμένα Κράτη Μέλη έχουν μειωθεί λόγω του ανταγωνισμού από τους οίνους Τρίτων Χωρών.

Εν κατακλείδι, η Επιτροπή θεωρεί ότι η συνέχιση της μεταρρύθμισης του αμπελοοινικού τομέα θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του τομέα. Η Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους βελτίωσης της νομοθεσίας ώστε να αποσαφηνίσει και να προσδιορίσει συγκεκριμένα σημεία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εθνικά προγράμματα στήριξης, την πολιτική της ποιότητας, την επισήμανση και τις οινολογικές πρακτικές.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση



*Η μετάφραση και οι επισημάνσεις έχουν γίνει από την ΚΕΟΣΟΕ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 382 επισκέπτες συνδεδεμένους