Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Ιανουαρίου 2013

Copa-Cogeca: Ικανοποίηση για τον τομέα οίνου, όμως σωστή αλλά άτολμη η απόφαση στο ευρωκοινοβούλιο για την ΚΑΠ

 

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν, στις 23 Ιανουαρίου, από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση

και είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν προχωρούν αρκετά, τόνισαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca χαιρετίζοντας την συγκεκριμένη ψηφοφορία σχετικά με το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Επίσης, επεσήμαναν ότι η ταχεία και θετική απόφαση σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020 είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες.

Αναλυτικότερα, επί του θέματος, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε ότι ότι κάποια από τα αιτήματά μας έχουν ληφθεί υπόψη. Χαιρετίζουμε την ψήφο των ευρωβουλευτών υπέρ της ρύθμισης του δυναμικού παραγωγής των οίνων της ΕΕ. Χαιρετίζουμε, επίσης, την αύξηση της ευελιξίας όσον αφορά τα μέτρα για το πρασίνισμα της ΚΑΠ. Ειδικότερα, οι συμβιβαστικές τροπολογίες προσφέρουν κάποια ευελιξία όσον αφορά τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών και τους μόνιμους βοσκότοπους. Αλλά έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι η ΕΕ θα είναι το μόνο κράτος που θα έχει περικοπές στο γεωργικό δυναμικό της σε μια εποχή όπου υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050 και η αστάθεια της αγοράς είναι διαρκώς σε αύξηση».

Και συνέχισε «Ορισμένα στοιχεία της ψηφοφορίας, επίσης, έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, η οποία έχει προταθεί από τους ευρωβουλευτές. Ο ρόλος του πρώτου πυλώνα είναι σημαντικότερος από ποτέ, προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε., η σταθερότητα και η βιωσιμότητα. Ανησυχούμε, επίσης, επειδή τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να δώσουν πολύ διαφορετικά επίπεδα κονδυλίων στα διάφορα μέτρα γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ τους».

Εν τω μεταξύ η τελική ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου επί του νομοθετικού ψηφίσματος έχει αναβληθεί έως ότου υπάρξει απόφαση για το μέλλον του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτό ο κ. Pesonen κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταλήξουν σε μια ταχεία και θετική απόφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020, ώστε να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ εγκαίρως. Όπως είπε, η αβεβαιότητα προκαλεί στους αγρότες την αναβολή λήψης σημαντικών παραγωγικών και επενδυτικών αποφάσεων. Οι γεωργικές δαπάνες, οι οποίες είναι λιγότερες από το 1% των δημοσίων δαπανών, θα πρέπει να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2020, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε ένα βιώσιμο αγροτικό τομέα που θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, ανέφερε καταλήγοντας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1355 επισκέπτες συνδεδεμένους