Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Απριλίου 2013

Αξίζει να επενδύσει κανείς στην οργανική σήμανση στην Κίνα;

Η αυστηρή νομοθεσία για τα οργανικά προϊόντα που ισχύει από 1/7/2012, αποτελεί σήμερα αντικίνητρο για την επένδυση σ’ αυτόν τον τομέα,

σύμφωνα με αναφορά του Γραφείου ΟΕΥ του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη.

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε το Γραφείο ΟΕΥ οι κινεζικοί κανονισμοί ακολουθούν σε γενικές γραμμές τα διεθνή standards όσον αφορά τον ορισμό του βιολογικού προϊόντος.  Ένα προϊόν για να θεωρηθεί  βιολογικό θα πρέπει να έχει παραχθεί χωρίς χημικά λιπάσματα και συνθετικά φυτοφάρμακα, θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί σαν οργανικό /βιολογικό προϊόν από την αρμόδια Κινεζική Αρχή Πιστοποίησης και Διαπίστευσης (Certification and Accreditation Administration of the People’s Republic of China, CNCA) και μαζί να φέρει το σχετικό ενιαίο λογότυπο της Αρχής αυτής.

Παράλληλα  υπό τις οδηγίες της CNCA λειτουργεί και η Κινεζική Υπηρεσία Εθνικής Διαπίστευσης και Συμμόρφωσης CNCA  με ευθύνη την διαπίστευση των οργανισμών και εργαστηρίων που παρέχουν πιστοποιήσεις βιολογικών προϊόντων και των οργανισμών ελέγχου. Σχετική εγγύηση όσον αφορά την ποιότητα του πιστοποιούντος οργανισμού αποτελεί η ιδιότητα μέλους του Κινεζικού Συνδέσμου Πιστοποίησης και Διαπίστευσης (Certification and Accreditation Association)

Όροι για την διαπίστευση ξένων προϊόντων είναι οι ίδιοι με τους όρους διαπίστευσης των κινεζικών βιολογικών προϊόντων. Η πιστοποίηση από άλλες χώρες δεν αναγνωρίζεται από τις Κινεζικές Αρχές, απαιτείται αμοιβαία συμφωνία αναγνώρισης η οποία δεν προβλέπεται, για προφανείς λόγους, να υπογραφεί σύντομα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας (αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2012).

Όπως σε όλες τις χώρες τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι:
-Σαν καταναλωτής μπορεί κανείς να εμπιστευθεί την βιολογική σήμανση ( ιδιαίτερα μάλιστα στην Κίνα  όπου πολύ συχνά παρουσιάζονται διατροφικά σκάνδαλα που λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις στον κινεζικό και διεθνή τύπο), και
-σαν παραγωγός αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς αρκετά μεγάλα ποσά και χρόνο για να εξασφαλίσει τη οργανική σήμανση.


Ο κλάδος Οργανικών προϊόντων στην Κίνα υπέστη μεγάλη ζημιά το τέλος του 2011 όταν αποκαλύφθηκε ότι στην σημαντικότερη περιοχή παραγωγής οργανικών προϊόντων στην περιοχή Shouguang της επαρχίας Shandong τα οργανικά προϊόντα παράγονταν με την χρήση χημικών λιπασμάτων και Φυτοφαρμάκων.  Η αναφορά στο θέμα από την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας CCTV, με πανεθνική κάλυψη,  καταπόντισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα.

Η Κινεζική Κυβέρνηση αντιδρώντας στα ανωτέρω  εισήγαγε αλλαγές στην νομοθεσία με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιουλίου του 2012 η οποία πλέον, σε επίπεδο νομοθεσίας, καθίσταται  μία από τις αυστηρότερες στο κόσμο. Τα οργανικά προϊόντα στο εξής  πρέπει να έχουν μηδενικά κατάλοιπα χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Πρόσθετα μετά την 1η Ιουλίου του 2012 κάθε οργανικό προϊόν πρέπει να φέρει 1) οργανική σήμανση (organic product label) 2) σήμανση του οργανισμού Πιστοποίησης (label of the Certification Institute) και 3) ένα αριθμό ταυτότητος (ID code) με τον κωδικό αυτό ο καταναλωτής μπορεί να βρει πληροφορίες τόσο  για  τον παραγωγό όσο και τον οργανισμό πιστοποίησης.

Με την ως άνω νέα νομοθεσία, ενώ είναι αμφίβολο αν έχει αλλάξει διόλου η εντύπωση που έχουν οι Κινέζοι καταναλωτές για την αυθεντικότητα των οργανικών τους προϊόντων, οι επιπτώσεις στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων υπήρξαν δραματικές. Το ένα τρίτο των παραγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου του 2012, εγκατέλειψε την βιολογική παραγωγή. Παράλληλα τα οργανικά προϊόντα  άρχισαν να εξαφανίζονται από τα κινεζικά supermarkets με εξαίρεση τις αλυσίδες High- end supermarkets ( που δεν θα ριψοκινδύνευαν την φήμη τους με ψευδή (fake) οργανικά προϊόντα).

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η εμφάνιση δύο νέων κατηγοριών προϊόντων στην Κίνα (με αντίστοιχα τμήματα στα  supermarkets) των hazard free products και των  green products τα οποία φέρουν και ειδική σήμανση (label). Η σύγχυση στους καταναλωτές είναι προφανής αλλά φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει αξιόλογες αντιδράσεις.  Η πιστοποίηση των ως άνω δύο κατηγοριών υπόκειται σε σαφώς ολιγότερο αυστηρούς όρους, π.χ τα standards για  hazard free προϊόντα. απαγορεύουν μόνο την παραγωγή με παράνομα Φυτοφάρμακα και λιπάσματα ενώ και για την παραγωγή των green products επιτρέπεται η χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων.

Όσον αφορά τις εισαγωγές οργανικών προϊόντων στην Κίνα δεν υπάρχει καθαρή απαγόρευση εισαγωγών. Πράγματι μέχρι σήμερα  εισάγονται βιολογικά προϊόντα με ξένες πιστοποιήσεις.  Η πρακτική που ακολουθείται  από πολλούς ξένους εξαγωγείς είναι τα προϊόντα να φέρουν πιστοποιήσεις βιολογικών προϊόντων αλλά να εξάγονται ως conventional products.

Η ως άνω πρακτική όμως φαίνεται να βαίνει προς το τέλος της μετά την εισαγωγή ενός σχεδίου διαβούλευσης (consultation draft) από την Κινεζική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2012 που αναμένεται εγκριθεί εντός του 2013. Με την έναρξη εφαρμογής του κανονισμού αυτού τα εισαγόμενα προϊόντα με οργανική  σήμανση ή παρόμοιες περιγραφές και ενδείξεις θα διακινδυνεύουν την νόμιμη εισαγωγή τους στην Κίνα
Στα  Κινεζικά Τελωνεία θα επαφίεται, κατά ακολουθία της ως άνω διάταξης, η διακριτική ευχέρεια να κρίνουν κατά πόσον τα εισαγόμενα παρουσιάζονται ως οργανικά και ως μη έχοντα την κινεζική πιστοποίηση δεν θα επιτρέπεται να εισαχθούν στην χώρα.

Για τους ξένους παραγωγούς/ εξαγωγείς το ερώτημα είναι αξίζει τον κόπο (λόγω σχετικής υψηλής επένδυσης και χρόνου) η απόκτηση κινεζικής βιολογικής πιστοποίησης. Για να απαντήσει κανείς το σχετικό ερώτημα θα πρέπει να εξετάσει δύο τινά. Εάν ένα προϊόν που εισάγεται έχει ήδη στην Κίνα ισχυρό Brand name η πιστοποίηση δεν αναμένεται να του προσφέρει μεγάλο όφελος. Εάν όμως το προϊόν είναι νέο στην αγορά η όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να γίνει ύστερα από καλή μελέτη των προσδοκώμενων  πωλήσεων και του κόστους πιστοποίησης.

Ακολουθούν σχετικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Certification and Accreditation Administration:
http:// www.cnca.gov.cn  και  food.cnca.cn
China National Accreditation Service for Conformity Assessment: http:// www.cnas.org.cn
China Certification and Accreditation Association:
http:// www.cnca.gov.cn/ccaa_en/default.shtml

Beijing Ecocert Certification Centre Co.,Ltd.:http://www.ecocert.cn

China Organic Food Certification Centre: www.ofcc.org.cn

Fangyuan Organic Food Certification Centre: www.fofcc.org.cn

Organic Food Development Centre: www.ofdc.org.cn

Wuyue Huaxia Management and Technology Centre: www.bjchc.com.cn


 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1094 επισκέπτες συνδεδεμένους