Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Απριλίου 2013

Επίσκεψη 22 Masters of Wines με φόντο τον ελληνικό αμπελώνα

Μεγάλη είναι η χρησιμότητα και το όφελος των προγραμμάτων προβολής και προώθησης προϊόντων, που χρησιμοποιούνται από όλες τις κοινοτικές χώρες για τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο ΟΠΕ έχει υλοποιήσει μία σειρά τέτοιων, συγχρηματοδοτούμενων από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα προγραμμάτων, τα τελευταία χρόνια, που συνθέτουν και προβάλλουν όλες τις εξαιρετικές ποιότητες των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, τις άπειρες δυνατότητες χρήσης τους, τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τις πηγές προμήθειας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) υλοποιούν το «Πρόγραμμα Προώθησης Οίνων σε Αγορές Τρίτων Χωρών - ΚΟΑ Κρασιού», στο οποίο συμμετέχουν 95 περίπου οινοποιεία της χώρας και μέρος του οποίου είναι η επίσκεψη 22 ΜWs από την Βόρειο Αμερική και τον Καναδά, το χρονικό διάστημα από 20 έως 27 Απριλίου.

Master of Wine θεωρείται ο κορυφαίος τίτλος στον χώρο του κρασιού και ο πιο δύσκολος να κατακτηθεί, αφού οι εξετάσεις συμπεριλαμβάνουν όλο το φάσμα γνώσης του οινικού χώρου, από την αμπελουργία μέχρι την καταναλωτική έρευνα, ενώ οι εξεταζόμενοι δοκιμάζουν 36 κρασιά και πρέπει να αναγνωρίσουν «τυφλά» την προέλευση, την ηλικία, την ποικιλία και την μέθοδο παραγωγής.

Το Ινστιτούτο των Masters of Wine (IMW) απαρτίζεται από τους εξεταζόμενους που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις αλλά και έχουν υπογράψει τον κώδικα ηθικής και συμπεριφοράς του Ινστιτούτου. Το IMW ιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπάρχουν μόνο 301 MWs σε όλο τον κόσμο, που θεωρούνται ηγετικές φυσιογνωμίες στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα.

Το IMW επέλεξε την 60η επέτειο από την ίδρυσή του για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Παρόλο που θεωρείται επίσημη, σε αυτές τις επισκέψεις δεν επιτρέπεται η συμμετοχή παραπάνω από 22 ατόμων. Στο παρελθόν, επίσημες επισκέψεις του IMW σε οινοπαραγωγικές χώρες / περιοχές έχουν χαιρετιστεί ως γεγονότα εξέχουσας σημασίας για τις μελλοντικές, θετικές εξελίξεις, όπως η επίσκεψη το 1985 στην Αυστραλία ή στην Χιλή το 1993.

Ο τίτλος του MW δεν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά είναι απόδειξη επιπέδου γνώσης, με MWs να εργάζονται σε κάθε πτυχή του χώρου, από πανεπιστημιακά ιδρύματα μέχρι νομικά γραφεία. Για αυτό τον λόγο η σπουδαιότητα της επίσκεψης των MWs σε μια χώρα ξεπερνά κάθε αντίστοιχη. Για

παράδειγμα, στους MWs που θα επισκεφτούν την Ελλάδα υπάρχουν ιδιοκτήτες εταιριών εμπορίας, αγοραστές μεγάλων αλυσίδων super market του εξωτερικού, εκπαιδευτές, σύμβουλοι οινοποίησης, οινογράφοι, graphic designers, τηλεοπτικοί παραγωγοί, κ.α.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ελλάδα, προβλέπει ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές σε οινοπαραγωγικές περιοχές και οινοποιεία στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Βόρεια Ελλάδα και την Σαντορίνη. Πιο αναλυτικά, θα γίνουν επισκέψεις σε Νεμέα, Νάουσα, Επανομή, Αμύνταιο, Αττική και Σαντορίνη, ενώ θα γίνουν εκτενείς παρουσιάσεις των κρασιών κάθε περιοχής της Ελλάδας που δεν θα επισκεφτούν. Η επιλογή των παραγωγών έγινε με βασικό κριτήριο την υψηλή ποιότητα των κρασιών.

Παράλληλα, σε ένα σχεδόν εξαντλητικό πρόγραμμα γνωριμίας 330 ετικετών κρασιού  αλλά και της συνολικής γευστικής εμπειρίας που προσφέρει η Ελλάδα, έχουμε προβλέψει να γίνουν ειδικές παρουσιάσεις για συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα. Η μαγική τεντούρα από την Αχαΐα αλλά και εξαιρετικά τοπικά τυριά,  το μοναδικό ελαιόλαδο, θα προβληθούν σε ειδικές παρουσιάσεις από τον Ηλία Μαμαλάκη, και άλλους επαγγελματίες που τιμούν τα ελληνικά προιόντα και έχουν ταχθεί στην υπηρεσία της γνωριμίας τους σε όλο τον κόσμο.

Ο ΟΠΕ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, επιλέγοντας με προσοχή τους συνεργάτες του, έχει επιστρατεύσει τον (μοναδικό)  Έλληνα Master of Wine και Πρόεδρο του WSPC (Επαγγελματικού Κέντρου Οίνου και Αποσταγμάτων) - κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, ο οποίος έτσι επιτυγχάνει να  υλοποιήσει την από χρόνια διατυπωμένη πρόταση του για αυτή την επίσκεψη και θα συνοδεύσει τους 21 συναδέλφους του.

O Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΟΑΟ, κ. Μάρκος Καφούρος, δήλωσε ότι: «ο κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει τεράστιο έργο και συλλογική δουλειά και η επίσκεψη των MW έρχεται να επισφραγίσει και να επιβραβεύσει την προσπάθεια αυτή. Ένα μεγάλο καλωσόρισμα από όλους μας για τους κορυφαίους του παγκόσμιου οινικού γίγνεσθαι, οι οποίοι πιστεύω ότι θα εντυπωσιασθούν τόσο από τις ομορφιές όσο και από τον οινικό χάρτη της χώρας μας και θα έχουμε την ευκαιρία να αναδειχθούν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οινοπαραγωγής που είναι μοναδικά και ποιοτικά. Την ξενάγηση στην Ελλάδα και τα κρασιά της θα πραγματοποιήσει, με σίγουρα άριστο τρόπο, ο μοναδικός Έλληνας MW  κ. Κ. Λαζαράκης».

«Η επίσκεψη του IMW στην χώρα μας είναι μεγάλη ευκαιρία για το Ελληνικό κρασί και την Ελλάδα γενικότερα. Δηλώνει πως κανένας σημαντικός στον παγκόσμιο χώρο του κρασιού δεν έχει πια δικαίωμα να αγνοεί το στίγμα μας. Από την άλλη, πρέπει να δείξουμε πως δεν είμαστε απλά διαφορετικοί αλλά και εξαιρετικοί», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης περιμένοντας με χαρά να καλωσορίσει τους συναδέλφους του στην αγαπημένη μας χώρα.


Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε για τις λεπτομέρειες του προγράμματος :
ΟΠΕ:  Γιώργος Παπαπαναγιώτου, Τ. 210 9982205, Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.   Url www.hepo.gr
ΕΔΟΑΟ: Μαρία Τριανταφύλλου, Τ. 210 9982325, Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Url www.newwinesofgreece.com
Για το WSPC, Αντωνία Κυριαζή, Τ. 210 9882544, Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Url www.wspc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 174 επισκέπτες συνδεδεμένους